Nõo Lihatööstus tahab hõivata Läti turust kümnendiku

Väinu Rozental 24. oktoober 2006, 00:00

Seni on lepingud sõlmitud Läti Rimiga ja Riia Stockmanniga. Nõo Lihatööstus ekspordib Lätti põhiliselt viilutatud suitsusinke ja pasteete, kuid tulevikus on plaanis hakata pakkuma ka täissuitsuvorste ja lihasnäkke.

Nõo Lihatööstuse juhataja Toomas Kruustüki sõnul tahavad nad kümnendiku Läti viilutatud lihatoodete turust enda kätte saada 2008. aasta augusti lõpuks. "See tähendab 50 tonni toodangut kuus ehk kolmandikku praegusest kuutoodangu mahust," täpsustas Kruustük. "Toodangu mahtu saame tõsta tänu uuele tootmishoonele." Järgmise aasta esimeses kvartalis valmib Nõo Lihatööstuse uus 3000 ruutmeetri suurune tootmishoone. Praegu on ettevõttel tootmispinda 2500 ruutmeetrit.

Eelmise aasta augustis hakkas Nõo Lihatööstus eksportima oma tooteid Peterburi jaevõrku. "Meie aastatagused plaanid kasvatada oluliselt Venemaa ekspordimahtu oluliselt pole vahendajatega tekkinud probleemide tõttu täitunud," möönis Kruustük.

Tema andmeil saadavad nad praegu Peterburi üle nädala umbes tonni jagu toodangut, mida müüakse peamiselt Pjaterskaja kaupluseketis. "Augustis sisenesime ka O'Key ketti," lisas Kruustük.

Ettevõtte turundusjuhi Simmo Kruustüki sõnul toimuvad Läti lihatoodete turul praegu samasugused muutused nagu neli aastat tagasi Eestis, mil suurenes oluliselt pakendatud lihatoodete osa kaubanduses.

Läti turu jaoks muudeti ka Nõo Lihavürsti kaubamärki ja pakendit - tooteid pakutakse Lätis Nõo Cepeškungsi kaubamärgi all.

AS Rakvere Lihakombinaat saadab iga kuu Lätti umbes 300 tonni toodangut, Venemaale läheb Rakverest kuus 100-120 tonni toodangut. Kuus toodab ettevõte 3200 tonni lihatooteid. AS Wõro Kommerts saadab iga kuu Lätti 10-15 tonni tooteid. AS Valga Lihatööstus müüb Lätis peamiselt Rimi keti kaudu umbes 10 tonni viilutooteid kuus.

Rakvere Lihakombinaadi ostujuhi Indrek Lekko sõnul on Läti turul ruumi veel küll ja hea tahtmise juures on seal võimalik paljugi ära teha. "Arvestama peab seal aga väiksema marginaaliga kui Eestis," lisas Lekko.

Wõro Kommertsi juhatuse esimehe Kaido Kaare sõnul on Nõo Lihatööstuse eesmärk saavutada Lätis kümneprotsendiline turuosa viilutatud toodete sektoris väga ambitsioonikas. "Kerge neil olema ei saa, sest uue Eesti kaubamärgiga on Lätis kanda kinnitada raske," ütles Kaare. Wõro Kommerts on Läti turul alates 2005. aasta algusest ja müüb Rimi, Stockmanni ja VP Marekti poodides viilutatud tooteid, viinereid ning keeduvorsti.

AS Nõo Lihatööstus kuulub Eesti suuremate lihatöötlejate hulka, seal töötab ligikaudu sada inimest. Ettevõte kuulub kolmele mehele: suurim osa on Toomas Kruustükil, teised osanikud on Ain Otstavel ja Peeter Kõrv.

Ettevõtte käive oli eelmisel aastal 93 miljonit krooni ja puhaskasum 5,2 miljonit krooni. 2004. aastal oli lihatööstuse puhaskasum 5,7 miljonit krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:21

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing