Jüri Veisserik: Natura 2000 võrgustik on Villu seenemaa

24. oktoober 2006, 08:46

Lahemaalane Jüri Veisserik kirjutab
Postimehes, et Villu Reiljani «parematest jahimaadest» moodustab lõviosa
järgmisel aastal kinnitatav looduskaitsealade võrgustik Natura 2000.

Sinna alla jääb peaaegu kuuendik Eesti maismaast ja ligi samavõrra merd.

Kaitsealuste maadega on avalikuks tulnud skandaale Võrust Vilsandini, keskusega loomulikult Tallinnas. Ja loodusseaduste vastu käiks lootus, et ülejäänud Eesti vastavad ametkonnad oleksid patust täiesti priid, arvab Veisserik.

Ehk ei peaks rääkima mitte Villu jahimaadest, vaid hoopis seenemaadest? Avalikustatud kaitsealuste maadega seonduvate skandaalide valguses kipub vägisi pähe mõte, et kaitsealade korruptsioonialdis võrgustik on justkui seeneniidistik, mis on läbi kasvanud kogu Eestimaast. Natura võrgustiku maaomanikele, räägitakse keskkonnakaitsest – ärge tallake seeni. Ja seejuures ise mõeldakse, kui kopsaka summa saab järgmise puraviku eest.

Inimese (maaomaniku) oponendiks igat sorti kaitsealadega seotud küsimuste lahendamisel on looduskaitsekeskuse regionaalsed üksused, nn looduskaitseala valitsejad. Iga vähegi arvestatav ettevõtmine eeldab valitseja nõusolekut.

Tundub, et riik on keskkonnaministeeriumi eestvedamisel käitunud kuuendiku Eesti kaitsealadeks kuulutamisel üsnagi süüdimatult. Piirangutest tulenevad hüvitusmehhanismid pole piisavad, eri ametkonnad ja võimutasandid (ministeerium-vald) ei tee inimese (maaomaniku) huvidest lähtuvat koostööd.

Sellise ilmselge ahistamise tagajärjel löövad paljud kaitsealade maaomanikud oma õiguste eest võitlemisele käega ning otsustavad maast loobuda. Ja siis tuleb kohale informeeritud helde «suurvahetaja», kes pakub maatüki eest päris mõistlikku hinda. Nüüd lülitub see maatükk juba suurvahetaja omandina maa-ameti kavalasse vahetusskeemi. Seal, oh imet, võib selle väärtus kasvada kümneid kordi!

Arvestades, et Natura 2000 võrgustik haarab kuuendiku Eestimaast, kestaks kavalate meeste äri veel kes teab kui kaua. Kas kapo ja uus keskkonnaminister Rein Randveer suudavad selle seeneniidistiku läbi kaevata või aitab värskelt välja pakutud vahetuste piiramise seadusmuudatus, küsib lahemaalnae Veisserik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. October 2006, 09:05
Otsi:

Ava täpsem otsing