Riigikohus: kaupmehed pääsevad trahvidest ja taara vastuvõtust poes

Annika Matson 24. oktoober 2006, 15:11

Riigikohus lõi oma otsusega kaupmeestele
olulise pretsedendi, mis ütleb, et märgistatud pakendite tagasivõtu võib
delegeerida kaupluse lähedal asuvasse taarapunkti, teatas maksumaksjate liit.

Riigikohtu otsus loob kõigi Eesti kaupmeeste jaoks olulise pretsedendi, mille kohaselt võib pandimärgiga märgistatud pakendite tagasivõtu delegeerida kaupluse lähedal asuvasse taarapunkti ja ei pea tingimata taarat vastu võtma ainult kauplusega samas hoones.

Viidatud otsus seab kahtluse alla kaupmeestele seni tehtud trahvid ja välistab nende tegemise edaspidi.

Tänaseni on Keskkonnainspektsiooni ametnikud trahvinud paljusid kaupmehi lähtuvalt sellest, et nad on delegeerinud pandimärgiga märgistatud pakendite ehk taara tagasivõtu kauplusest eemal asetsevale taarapunktile.

Lähtuvalt Riigikohtu otsusest ei pea kaupmees tagama pandiga märgistatud pakendite ehk taara vastuvõttu kauplusega samas hoones, vaid võib vajadusel delegeerida selle funktsiooni edasi mujal asetsevale taarapunktile. Seega ei tohi kaupmehi delegeerimise eest trahvida, nagu seda on siiani tehtud.

Täiendavalt jõudis Riigikohus järeldusele, et pandiga märgistatud taarat peab olema võimalik ära anda sama aja jooksul, mil on avatud vastavat kaupa müüv kauplus. Teisisõnu - kui kauplus on avatud 24 tundi ööpäevas, siis peab tarbijal olema õigus ka oma pandimärgiga märgistatud pakendist ehk taarast vabaneda terve ööpäeva jooksul. See on Euroopa kontekstis ülim ja erandlik vastutulek tarbijatele, mis seab kaupmehed raskesse seisu.

Eesti Maksumaksjate Liidu liikme OÜ Viola Teami kohtuasjaga saab tutvuda siin:

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. October 2006, 15:11
Otsi:

Ava täpsem otsing