Enroni tippjuht mõisteti 24 aastaks vangi

Sirje Rank 25. oktoober 2006, 00:00

Esmaspäeval mõistis USA Houstoni kohus 52aastasele Enroni endisele presidendile ja tegevjuhile 24 aastat ja neli kuud vanglakaristust.

Peale selle peab Skilling maksma 45 miljonit dollarit kahjutasu, mis jagatakse Enroni endistele töötajatele. Koos kohtukuludega maksab Skilling ära sisuliselt kõik, mis tal on, kaasa arvatud tulu oma maja müügist.

"Skillingile ei jää mingit vara, mis on igati kohane," vahendas Bloomberg süüdistaja Sean Berkowitzi sõnu esmaspäeval kohtusaalis.

Skillingi süüks on petuskeemid juhtkonna tasandil, mis aitasid aastaid varjata energiahiiu suuri kahjumeid ning paisutada kasuminumbreid, viies Enroni 68 miljardi dollarilise börsiväärtusega USA suuruselt seitsmendaks firmaks. Pettuse ilmsikstulek 2001. aasta detsembris lõppes hiigelkrahhiga, mis jääb alla vaid WorldComi kollapsile aasta hiljem.

Enroni krahh pühkis minema 21 000 töökohta ning ligi miljardi dollari väärtuses töötajate pensionisääste. Investorid kaotasid ligi 30 miljardit dollarit. Skilling ise oli poolteist aastat varem oma aktsiad maha müünud, teenides 63 miljonit dollarit.

Skilling ei olnud Enroni pettuses ainus osaline. Maikuus mõisteti ta süüdi koos firma asutaja ja juhatuse esimehe Kenneth Layga, kelle karistus võinuks väidetavalt küündida kuni 45 aastani. 64aastane Lay suri aga sel suvel südamerikke tõttu.

Lay ja Skilling mõisteti süüdi suures osas firma endise finantsjuhi Andrew Fastow' tunnistuste põhjal, kes samuti oli petuskeemi üks võtmefiguure. Fastow nõustus aga uurijatega koostööd tegema ning pääses nii kuueaastase vanglakaritusega. Ka teine Enroni juhtkonna liige, pearaamatupidaja Richard Causey pääseb ajalehe Wall Street Journal andmeil koostöö eest ametivõimudega ilmselt seitsmeaastase karistusega.

Nii jäi Skilling üksi viha objektiks tuhandetele Enroni krahhis kannatanutele, kes on kohtuniku sõnul tema kuritegude tõttu "eluks ajaks vaesusesse mõistetud". Skilling ise väidab, et on süütu, ja lubab kohtuotsuse edasi kaevata.

Skillingile määratud karistus on üks rängemaid USA ettevõtlusajaloos. Paar kuud pikema karistuse on saanud WorldComi juht Bernie Ebbers pettuse eest, millega ilustati firma raamatupidamist 11 miljardi dollari võrra.

Enroni skandaalile järgnes USAs hulk teisi valgekraede kuritegude paljastusi. Nüüd loodetakse, et Enroni tippjuhi karistamisega on see ajajärk ümber. Juba on alanud arutelu, kas firmajuhtidele mõistetud karistused pole mitte liiga rängaks läinud. Umbes 20 aastat tagasi oleks Skilling sarnase teo eest kinni läinud maksimaalselt 6-7 aastaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing