Saepalgi hind tuuritab ülespoole

Väinu Rozental 26. oktoober 2006, 00:00

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) läinudnädalasel metsamaterjali kirjalikul enampakkumisel pakkusid võitjad näiteks männi- ja kuusepalgi tihumeetri eest RMK vahelaos keskmiselt tuhat krooni, selgus eile avaldatud oksjonitulemustest. Tihumeetri hinnale lisandub transpordikulu, mis on umbes üks kroon kilomeetri kohta. Kokku osales oksjonil ligi 140 ostjat.

"See on 100 krooni enam, kui me loota julgesime. Nii kõrget hinda pole saepalgi eest meie vahelaos varem kunagi pakutud," kommenteeris RMK metsamajanduse osakonna turundusjuht Ulvar Kaubi. "Tõsi, meie pakutavad kogused olid suhteliselt väikesed, kuid ka selle pisku pärast käis väga kõva heitlus."

Kaubi sõnul võiks oksjoni tulemus anda erametsaomanikele tõsise signaali, et sel sügisel tasub teha harvendus- või uuendusraiet, sest metsamaterjali on kasulik müüa.

RMK oksjonil mitme saepalgipartii eest parimat hinda pakkunud Võrumaa saeveski ASi Förmann NT juhatuse esimehe Henni Nassari kinnitusel ei pakkunud nad pöörast hinda. "Tähtis oli palk kätte saada, sest siis on meil ka leib laual," rääkis Nassar ja lisas, et 1050-1060kroonise hinnaga palk oma laoplatsile saada pole liiast. "Palgi hind tuleb praegu tasapisi järele saematerjali hinnale."

Saematerjali hind on Euroopa turul alates suvest tõusnud 15-20 eurot ehk 235-315 krooni tihumeetri kohta ja ulatub umbes 2300-2400 kroonini tihumeetri eest. "Pean just läbirääkimisi Saksamaa ja Inglismaa lepingupartneritega ning nad on nõus maksma rohkem, sest Euroopas napib saematerjali," kommenteeris Nassar. Förmann NT toodab aastas ligi 20 000 m3 saematerjali.

Võrumaal asuva Eesti suuruselt kolmanda saeveski ASi Toftan tegevjuhi Martin Arula sõnul on oktoobris-novembris igal aastal tooret vähe. "Kuigi toorme hind on aegade kõrgeimal tasemel, pole paanikaks veel põhjust," leidis Arula. "Saematerjali hind on suvest liikuma pääsenud ja suurtele saeveskitele tagab näiteks 1100kroonise hinnaga palk veel normaalse rentaabluse." Toftan toodab aastas 160 000 kuupmeetrit saetoodangut.

Viljandimaal asuva ASi Sakala Saeveski tegevjuht Veiko Tõnso ütles, et kuni saematerjali hinnad tõusevad, ei anna palgi hinna tõus end nii valusalt tunda. "Nõudlus saematerjali järele on kasvanud ka koduturul - ilmne märk ehitusbuumist," lausus Tõnso ja lisas, et kodumaist palki osta on kohati juba kallim, kui tuua see Venemaalt.

Sakala Saeveski impordib, nagu paljud teisedki saetööstused, umbes poole vajalikust toormest Venemaalt. Aastas toodab Sakala Saeveski veidi üle 40 000 m3 saetoodangut.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:22
Otsi:

Ava täpsem otsing