Augustis kiirenes ekspordi kasv 14%

26. oktoober 2006, 12:36

Väliskaubanduses jätkuvad positiivsed
arengud. Statistikaameti andmetel kiirenes ekspordi aastane kasv augustis 22%ni,
eelmise kuuga võrreldes kasvas eksport 14%.

Tänu Eesti peamiste kaubanduspartnerite heale majandusolukorrale on välisnõudlus Eesti kaupadele püsinud kõrge, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Samal ajal aeglustus impordi kasv 23%ni ning juulikuust oli maht vaid 3% suurem. Selliste arengute tulemusena kahanes kaubavahetuse puudujääk 3,5 miljardi kroonini (juulis 4,35 mld kr), kuid jäi veerandi võrra kõrgemaks kui 2005. aasta augustis. Kuna Eesti eksporttoodete lisandväärtus on suhteliselt väike, siis toob ekspordi kasv kaasa ka impordi suurenemise, millest tulenevalt kaubavahetuse bilansi puudujääk püsib endiselt kõrgel tasemel.

Eksport kasvas augustis aastases võrdluses peaaegu kõigi kaubarühmade lõikes, vaid puidu ja puittoodete ning metallide ja metalltoodete osas oli mõningane tagasiminek. Kui puittoodete valmistamisel on Eesti ettevõtteid osaliselt kimbutanud toormenappus, siis metallide ekspordi kahanemist mõjutas eelmise aasta augusti kõrge võrdlusbaas. Kõige kiiremini kasvas aastatagusega võrreldes endiselt mineraalsete toodete väljavedu.

Impordi kasvu aeglustumisele aitas enim kaasa mineraalsete kütuste veerandi võrra väiksem sissevedu kui juulikuus, mistõttu kahanes oluliselt ka nende impordi aastakasv.

Septembris on oodata kaubavahetuse soodsate arengute jätkumist. Septembris teatas Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) poolt küsitletud ettevõtjatest juba 30% eksporttellimuste suurenemisest (augustis 24%) ja veidi üle poolte küsitletute arvates jääb ekspordi maht samaks. Ka EKI ekspertide hinnangud väliskaubanduse edasise arengu suhtes on väga optimistlikud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. October 2006, 12:38
Otsi:

Ava täpsem otsing