Saksa professor näeb Eesti tulumaksuprobleemile lahendust

Annika Matson 26. oktoober 2006, 15:19

Saksa majandusprofessor, kes aitab praegu
koostada Saksamaa uut tulumaksu seadust, soovitab Eestile maksumudelit, mis
aitaks tänase maksusüsteemi eelised säilitada, kuid poleks vastuolus ELi
reeglitega.

Tegemist on ingliskeelse nimetuse järgi Allowance for Corporate Equity ehk ACE tax mudeliga, mille esimesena juurutas 1994. aastal Horvaatia ning millega on erinevate variatsioonidega katsetanud ka Itaalia, Austria ja Brasiilia.

Laias laastus võetakse selles mudelis maksustava tulu arvestamisel omavahenditest finantseeritud investeeringute puhul maha ka nn mõtteline intress. Sellega kaob diskrimineerimine reinvesteeritud tulust ja laenuvahenditest rahastatud investeeringute vahel, kuna üldjuhul on laenuintressid võimalik maksustatavast tulust maha arvestada.

Eestis kehtiv nullmäär firmade reinvesteeritud tulule on Saksa Heidelbergi ülikooli professori Manfred Rose sõnul sisuliselt dividendimaks ning ELi suured riigid ei lase meil seda erisust muust Euroopast jõusse jätta. ACE süsteem aga säilitaks praeguse maksusüsteemi head küljed ehk atraktiivsuse investorite jaoks, ilma et see ELi reeglitega vastuollu satuks.

Tulevast aastast võtab ACE maksusüsteemi kasutusele Belgia, Horvaatia, kus Rose oli maksusüsteemi üks autoreid, otsustas aga 2001. aastal naasta traditsioonilise tulumaksusüsteemi juurde.

Professor Manfred Rose viibis täna Tallinnas Konrad Adenaueri Fondi kutsel ja esines Isamaa ja Res Publica Liidu seminaril „Kuidas jääda edukaks stagneeruvas Euroopas”. Saksamaa ise Rose sõnul ACE mudelit kasutada ei plaani.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. October 2006, 15:28
Otsi:

Ava täpsem otsing