Avastamisrõõmu pakkuvad meestetoonid RAMilt

Kersti Inno 27. oktoober 2006, 00:00

Eesti Rahvusmeeskoor Ants Sootsi juhatusel astub sel reedel ja pühapäeval publiku ette mehise kavaga eesti meestelaulu klassikutelt. Tartus Salemi kirikus ja Tallinas Mustpeade majas kõlab Anti Marguste, Tarmo Lepiku, Kuldar Singi ja Veljo Tormise looming.

Dirigent Ants Sootsi kinnitusel on nende heliloojate, lisaks Eduard Tubina ja Ester Mägi meeskoorimuusika ka välismaa kooride meistrikursustel suure lugupidamise ja imetluse pälvinud. Seetõttu julgeb ta nimetada nende loomingut eesti tänapäeva klassikaks.

Kontserdi nimiloo "Meestetoonid" autor on Anti Marguste. See on üks ulatuslikumaid rahvalauluarendusi eeslauljatele ja koorile, kus mehed laulavad oma halvast tujust, vägijookidest ja naistest - ürgmehelikest teemadest.

See 1968. a loodud teos on dirigendi sõnul teenimatult pikaks ajaks unustusse jäänud, nagu ka "Homo studiosus" ("Õppiv inimene"). Nende taasesitamine on eriti kohane, tähistamaks helilooja Anti Marguste 75. sünnipäeva ja nautimaks Marguste loomingu omapärast muhedat suhet rahvamuusikaga.

Andekal ja omanäolisel heliloojal Tarmo Lepikul täitunuks 9. novembril 60 aastat. Tema teost "Mere väravas" on koor mitmel korral esitanud, kuid selles kavas on ka Lepiku karjasefolklooril põhinev teos "Pastoraalid", mis meie publikule praktiliselt tundmatu.

Esiettekandele tulevad Kuldar Singi viimasel eluaastal loodud "Ei ma mõista palvet teha" ja "Requiem aeternam".

Kontserdi teises pooles saab kuulata Veljo Tormise mitte-eesti rahvaloomingul põhinevaid teoseid "Põhja-vene bõliinat", "Bulgaaria triptühhonit", lisaks karjala pulmalaulul ja läti folklooril põhinevaid teoseid. See on valik Tormise uuelt autoriplaadilt "Visions Beyond Estonia", mis jõuludeks on loodetavasti kõigile huvilistele kättesaadav. RAMi solistide kõrval osaleb kontserdil metsosopran Helen Lokuta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing