Balkan Beat Box toob päikese sombusesse sügisesse

Ester Eggert 27. oktoober 2006, 00:00

Sügisjazz hakkab selleks aastaks lõpule jõudma ja eelviimase esinejana astubki neljapäeval 2. novembril Rock Cafés üles koosseis nimega Balkan Beat Box.

Nagu Ameerika-Iisraeli artistide endi rahvuslikus taustas pole midagi ühepalgelist, pole seda ka nende muusikas. Just kosmopoliitsust võibki nimetada Balkan Beat Boxi edu saladuseks. Termin "maailmamuusika" pole õigupoolest küll ammu enam midagi uut, kuid ansambli liidrid Tamir Muskat ja Ori Kaplan on leidnud selles oma vaatenurga.

Balkan Beat Boxi ei tohiks kindlasti kuulata tõsise kõrvaga. Nende muusikat tuleb võtta sama vabalt kui muusikud seda ise teevad. Näiteks Ori Kaplani lihtsakoeline saksofonimäng on lihtsalt üks osa ansambli ühtsest kaose piiril kõikuvast helipildist, kus artistidel individuaalne roll puudub. Tähtis on kõik tükid omavahel kokku sobitada.

Idamaistele elementidele lisatakse noortepärane, kuid igale vanusele kaasakiskuvalt mõjuv "tantsutümps". Huumor vaheldub irooniaga, poliitiline allegooria lihtsa ja kaasakiskuva rütmiga. Palju annab ansambli esitusele siiski juurde elektroonika ja tuleb tunnistada, et selle abita oleks nii ergutavat biiti raske luua.

Kuid kõik ei saa ju olla läbinisti vaimustav ja miinuseid leiab ka Balkan Beat Boxi juures.

Nii-öelda kunstilist väärtust on nende muusikas näha raske kui mitte võimatu. Ehk jääb puudu ka mitmekesisusest. Kindlasti ei ole kontsert sobiv kaaslasega meeldiva vestluse arendamiseks. Samas: miks mitte lubada endale lõdvestumishetke lihtsalt tantsimiseks?

BBB liikumist ja muusikat iseloomustab üsna täpselt väljend "kontsert nagu tsirkuseetendus". Muidugi, pole midagi hullemat kui ülepakutud show. Õnneks seda karta ei tule, sest Balkan Beat Boxi muusika paneb puusa idamaiselt nõksuma ka väsinud tööinimesel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing