Hoogne kasumi kasv pani Eesti Telekomi aktsia liikuma

Lauri Matsulevitsh 27. oktoober 2006, 00:00

Ettevõtte puhaskasum kerkis kolmandas kvartalis 18%, 472 miljoni kroonini. Käive kasvas peaaegu 13%.

Suurem osa kasumi kasvust tuli kevadel rakendunud amortisatsioonimäära vähenemisest, mis kahandas perioodi kulumit 58 miljoni krooni võrra ning toetas selle võrra kasuminumbrit. Ettevõtte juht Jaan Männik ei olnud aga nõus, et kasumi kasv oleks seetõttu kosmeetiline olnud. "Uued määrad kajastavad paremini seadmete tegelikku eluiga," selgitas ta.

Vaatamata kasumi kasvule on kasumlikkus siiski vähenenud. Kulumieelse kasumi marginaal on aastaga langenud 44 protsendilt 40 protsendile. Suprema ootab selle langemist aasta lõikes 38,8 protsendile. Selle taga on jaemüügi ning IT-teenuste osakaalu kasv - nendes valdkondades on kasumlikkus väiksem.

Enim müügitulu lisandus mobiilsideüksuses EMT, kus kasvas kõneminutite maht ning lisandus uusi kliente. Samas pole EMT turuosa suurendada suutnud, selle asemel üritatakse olemasolevat positsiooni hoida. "Turuosa on olnud kolm aastat 47%, selle kasvatamine on kallis ning nõukogu ei ole leidnud, et see oleks aktsionäride huvides," sõnas EMT juhatuse esimees Valdo Kalm.

Telekomi fiksside üksuses Elionis jätkus kõneteenuste tulude langus. Kuigi telefoniliideste arv on suudetud hoida stabiilne tänu uuele Hotifoni lahendusele, jätkub Elioni juhi Valdur Laiu sõnul väike langus lauatelefonide puhul.

Elioni lootused on seotud digi-TVga. Kolmandas kvartalis kahekordistus toote kasutajate arv ning praegu on digi-TV kliente 18 400. "Näeme digi-TV kasutajate arvu jätkuvalt tugevat kasvu ning 2009. aastaks oleme sihiks seadnud 100 000 kasutajat," sõnas Laid.

"Sellest võime järeldada, et ettevõte tegeleb uute teenuste arendamisega, ja see on positiivne," nentis Suprema analüütik Arko Kurtmann. Aasta lõikes ootab Suprema, et Telekomi kasum kasvab 20%, 1,315 miljardi kroonini, ning käive 10%, 5,7 miljardi kroonini.

Telekomi aktsia hinnasihiks annab Suprema analüütik 8 eurot, eile lõpetas aktsia 7,7 euro peal.

Eesti Telekom on Tallinna börsil parima dividenditootlusega aktsia.

Kui kevadel välja makstav kasum jääks selle aastaga samale tasemele, oleks eilset aktsia hinda arvestades dividenditootlus 7,5%. Tootluse poolest järgnevad Norma ja Saku vastavalt 6,9 ja 5,3 protsendiga.

Telekomi juhatuse esimehe Jaan Männiku sõnul võimaldavad majandustulemused senist dividendipoliitikat jätkata. "Aga tegelik summa otsustatakse üldkoosolekul," tuletas ta meelde.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing