Pangad teenivad teenustasudelt üha enam

Piret Reiljan 27. oktoober 2006, 00:00

"Eesti elanikkond on jõukamaks muutunud ja sellega seoses on oluliselt kasvanud ka meie ärimahud. Võib siiski öelda, et meie teenustasude tulud kasvavad aeglasemalt kui meie ärimahud," ütles Hansapank Eesti peadirektor Priit Põldoja.

"Teenustasude tulu kasv on lisaks klientide arvu kasvule väga olulisel määral tingitud tehingute ja lepingute iseloomu muutumisest," sõnas ASi SEB Eesti Ühispank jaepanganduse divisjoni direktor Riho Unt.

Kui kaks-kolm aastat tagasi olid peamised tehingud ülekanded ning lihtsamad elektrooniliste pangatoodete lepingud, siis nüüd tehakse rohkem välismakseid, investeerimistehinguid, laenulepinguid ja võetakse krediitkaarte, selgitas Unt.

Nordea Eesti Pangas kasvasid tulud teenustasudelt kahe aastaga 61 protsenti, klientide arv kerkis samal ajal 41 protsendi võrra. "Laenulepingute tulud suurenevad lisaks laenajate arvu kasvule näiteks laenusummade suurenemise tõttu," selgitas Nordea Hobujaama kontori juhataja Teet Parring.

Klientide ja keerulisemate tehingute arvu kasvades on pangad asunud teenustasude hindasid langetama. "Kui veel 2003. aastal oli meil eluasemelaenu lepingu tasu 1% laenusummast, siis nüüd vaid 0,3-0,4%," rääkis Unt.

"Juba täna võib märgata mõningast teenustasude hinna langemise tendentsi. Samas on mahtude kasv tihti hinnalanguse kompenseerinud," märkis Põldoja, kelle sõnul jätkub hinnalanguse trend ka tulevikus.

Internetipangas siseriikliku konkureeriva panga kontole ülekannet tehes tuleb Hansapanga kliendil välja käia kolm korda suurem teenustasu kui näiteks Sampo Pangas, vastavalt kuus ja kaks krooni ühe tehingu eest.

"Arvestades Euroopa trende, tulevikus siseriiklike ja rahvusvaheliste maksete hinnad ühtlustuvad. Seepärast oleme eristanud pangasisese ja pangavälise makse ning oluliselt alandanud välismaksete hindu," teatas Põldoja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing