Treeningkava ei ole igavesti ideaalne

Ott Kiivikas 27. oktoober 2006, 00:00

Seda võib mõista kaheti. Kindlasti töötavad erinevad treeningkavad mingi aja ideaalselt - ehk inimene tunneb muutusi kas enesetundes, visuaalselt või kaalunumbrite järgi.

Organismil on omadus koormusega kohaneda. Treeningkava, mis esialgu toimib hiilgavalt, ei pruugi toimida kuu möödudes samamoodi. Lihased harjuvad harjutuste, korduste, seeriate ja puhkepausidega. Selleks on vaja 1-2 kuu järel treeningkava vahetada.

Mida edasijõudnum harjutaja, seda tihedamini peaks kava vahetama. See ei tähenda pidevalt uute kavade väljamõtlemist, vaid kasutatakse nn tsüklitreeningut. Mõne aja möödudes, kui kolmest eri tsüklist koosnev treeningkava saab läbi, alustatakse uuesti tiiruga esimesest osast. Selleks ajaks on lihased selle metoodika unustanud ja see toimib jälle nagu uus.

Iga kava võib olla ideaalne lühikesel ajaperioodil - kuid mitte igavesti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing