Ministeerium rikkus HIVhaigete ravimi hankega seadust

27. oktoober 2006, 12:52

Sotsiaalministeeriumis läbi viidud
HIV-positiivsete ravimi Epivir hanke audit järeldas, et riigile rahalist kahju
ei tekitatud ja isiklikku kasu ükski ametnik ei saanud, teatas ministeerium.
Samas tuvastas audit, et oli rikutud riigihangete seadust ning näitas, et
ravimite hankimisel oleks saanud ja pidanud kasutama teisi teid.

Auditis märgiti, et kuna HIV haigete arvu kasv oli prognoositust oluliselt suurem (1,5 aasta jooksul 450%) ja eelarvesse polnud raha piisavalt planeeritud, siis oleks pidanud ravimite ostuks taotlema raha valitsuse reservist.

Audit tuvastas, et rikuti riigihangete seadust, kuna riigihanke läbiviimist alustati pärast ravimite tarne toimumist. Samuti leiti, et garantiikirja väljastamine GlaxoSmithKline Eesti OÜ-le ei olnud vajalik.

Ravimi Epivir, mida toodab GlaxoSmithKline, asendamine mõne muu ravimiga ei oleks olnud soovitatav. Võimalikud alternatiivsed ravimid, mis sisaldavad lamivudiini, on toodetud sama firma poolt.

GlaxoSmithKline toodetavat ravimit Epivir oleks võinud tarnida mitmed ravimite hulgimüügiettevõtted, kes omavad vastavat tegevusluba. Seetõttu ei pidanud siseaudit põhjendatuks lepingu sõlmimist Magnum Medical ASiga. Avaliku riigihanke võitjaks osutunuks ravimite hulgimüügiettevõte, kes oleks ravimile lisanud kõige väiksema omapoolse juurdehindluse.

Tõenäoliselt ei oleks tekkinud pakkumiste paljusust, leiti auditis. Magnum Medical AS-i müüs ravimit tükihinnaga, mis on sätestatud 29.07.2004 Tervise arengu instituudi ja GlaxoSmithKline Eesti OÜ vahel sõlmitud lepingus. Seega oleks saanud mõni teine ravimite hulgimüügiettevõte hanke võita ainult juhul, kui oleks pakkunud GlaxoSmithKlien müügihinnast odavamat hinda.

Audiitorid järeldasid, et ravimi Epivir ostmisel läbirääkimistega pakkumismenetlusena ei põhjustatud riigile rahalist kahju. Ravim Epivir osteti kokkuleppehinnaga. Ravimi ost avatud riigihankega ei oleks võimaldanud saada soodsamat hinda. Küll kahjustas sotsiaalministeeriumi ja riigi mainet asjaolu, et ravimi ostuks ei suudetud õigeaegselt ja läbipaistvalt viia läbi riigihanget.

Auditi toimingute käigus ei saadud sellist teavet, mis oleks andnud alust kahtlustada hanke läbiviimise eest vastutavat isikut isikliku kasu eesmärgil ühe pakkuja kasuks kallutatud riigihanke läbiviimises. Seetõttu ei esitata avaldust politseile.

Sotsiaalministeeriumi juhtkond otsustas, et karistada keegi ei saa, sest rikkumisi ei pandud toime isikliku kasu nimel, vaid soovist tagada HIV-positiivsetele haigetele hädavajalik ravi ning väheste teadmiste tõttu riigihanke läbiviimisel. Otsuse langetamisel võeti arvesse ka asjaolu, et hilisemad ravimiüksuse poolt läbi viidud riigihanked on olnud avalikud ja korrektsed.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. October 2006, 12:59
Otsi:

Ava täpsem otsing