EASi projekt tunnistati läbinisti abikõlbmatuks

Kristina Traks 30. oktoober 2006, 00:00

Tegemist on küll kõigest 1,3 miljoni kroonise projektiga, kuid sellist asja pole Eesti europrojektidega seoses veel juhtunud, et kõik projektis ette nähtud kulud osutuksid abikõlbmatuks. "See on tõesti minu teada esimene selline juhtum," ütles auditit juhtinud Mariliis Männik rahandusministeeriumi finantskontrolli osakonnast.

"Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (EAS kuulub selle haldusalasse - toim.) tellis omakorda veel täiendava auditi PriceWaterhouseCoopersilt, kuid sisuliselt jõuti ka seal samale järeldusele."

Põhjus, miks kõlava nimega projekt võib euroabirahast ilma jääda, on selles, et EAS korraldas projektiga seotud riigihanked valesti. Nimelt ei korraldanud EAS sellesse projekti konsultantide leidmisel avalikku riigihanget, vaid kutsus ühele hankele osalema ainult 10 konsultanti ning teise hanke suunas Inglise firmale Pera Innovation Ltd. Riigihangete läbiviimise reeglite eiramise tõttu ei ole projekti raames tehtud kulud summas 1,35 miljonit krooni abikõlbulikud, kirjutas rahandusministeerium projekti auditis.

EASi direktori asetäitja Ilmar Pralla ütles, et selle aasta alguses tühistas EAS lepingud konsultantidega, kes ettevõtete innovatsiooni hindasid, ning kuulutas välja uue, sedapuhku avaliku riigihanke. "Tõsi, sellel avalikul konkursil osalevad ikka samad inimesed, sest on tingimus, et konsultant oleks läbinud Pera Innovationi koolituse," ütles ta. Pera Innovationist ei pääse aga üle ega ümber sellepärast, et juba mitu aastat tagasi valis EAS innovatsioonihindamise võimalusena välja just selles firmas kasutatava meetodi.

EASi juhatuse esimees Viljar Jaamu ütles, et ta täna veel ei tea, kes projekti kulud katab. "Meil ei ole ka mõtet vaielda nende punktide üle, teeme parem kõik selleks, et edaspidi kahtepidi mõistmist vältida," ütles ta. "Nii kiire meil ka ei ole, et hankeid uisapäisa teha ja hiljem siis vigu parandada."

EASi innovatsiooniauditi projekti raames peaksid paljud Eesti ettevõtted saama EASi kulul konsultandilt nõu, mida teha juhul, kui ettevõte kasvab aeglasemalt, kui võiks. Probleemse 1,3 miljoni krooni eest on 58 ettevõtet juba sellise konsultatsiooni saanud. Sel aastal oli plaanis konsulteerida umbes 100 ettevõtet, kuid segaduse tõttu riigihangete korraldamisel projekt praegu seisab ning heal juhul saab tasuta innovatsiooninõu vaid 70 ettevõtet.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing