Ilves: Euroopa poliitikutel tuleb muutuda vähem isekaks

30. oktoober 2006, 10:28

President Toomas Hendrik Ilves ütles
Riigikogu konverentsil "Väärtused ja huvid rahvusvahelises poliitikas" peetud
avakõnes, et täna on euroopalikud väärtused Euroopa Liidu enda sees, eriti aga
meie naabruskonnas, sattunud tugeva surve alla.

"Meil, Euroopa poliitikutel, tuleb muutuda vähem isekaks. Nii "uutes" kui ka "vanades" liikmesriikides. See kehtib võrdselt kõigile. Nii neile, kes oma siseturgu kaitstes torpedeerivad teenuste direktiivi, kuid samal ajal naudivad kapitali vaba liikumist. Aga ka neile, kellele Euroopa Liit tähendab vaid suuri rahasüste "Brüsseli" eelarvest," rääkis riigipea, lisades, et EL-i edasine areng eeldab 2004. aastal liitunud riikidelt "loovust, kaasamõtlemist ja tegutsemist".

President Ilves rääkis nii Euroopa Liidu nn vanade liikmesriikide kohati järjest paisuvast kriitikast ühendusega 2004. aastal liitunud maade suhtes kui ka nn “uute liikmesriikide” liigsest muretusest, teatas presidendi kantselei.

"Pole mõtet minna ülbeks ega tunda liigset rahulolu," ütles president Ilves ning kutsus Euroopa Liitu kaitsma ja aitama neid, kes ühenduse naabruses püüdlevad demokraatia ja vabaduse poole. "Meil pole õigust vaadata neid altkulmu, kui nad ei väljenda end alati nii peenelt ja diplomaatiliselt kui me seda sooviksime. Varssavis, Budapestis, Ida-Berliinis, Prahas, Bratislavas, Vilniuses, Riias ja Tallinnas oldi samuti kohati kohmakad, järsud, liiga nõudlikud," meenutas president Ilves Ida- ja Kesk-Euroopa vabanemise lugu.

Riigipea kutsus EL-i mõistma, et: "meie läheduses, Euroopa läheduses on praegu inimesed, kes riskivad oma elu ja vabadusega, et kaitsta Euroopa põhiväärtusi". "Neid ähvardavad tugevamad ja stabiilsemad võimud, kellega on alati kergem diili teha, neid külla kutsuda ja kellele saab oma kaupa müüa.
Walesad, havelid ja nagyd on alati tülikamad, sest demokraatia ongi alati tülikam nähtus," ütles president Ilves.

""Vanadel" liikmesriikidel tuleb aga mõista, et Varssavi Pakti tankikolonnide lahkumine idapiirilt ei tähenda, et kõik see, mis toimub teisel pool Euroopa Liidu piiri, pole enam nende asi," ütles president Ilves.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. October 2006, 10:28
Otsi:

Ava täpsem otsing