• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sõõrumaa ja Kruuda said koolid

  Eile langetatud otsusega võivad mõlemad mehed vägagi rahul olla. Linnavalitsuse plaani järgi saab kumbki oma valdusesse viis Tallinna kooli, mis tuleb üksteise järel korda teha ning mida seejärel peab korras hoidma. Magusaim osa lepingust on see, et kui koolid renoveeritud, hakkab linn iga aasta õppeasutuste pealt renti maksma, tagades meestele nii 30 aastaks kindla sissetulekuallika. Lisaks on mõlemal mehel kruntide hoonestusõigus, mis tähendab, et kui kuskil juhtub vaba maad olema, saaks sinna näiteks korterelamu ehitada.
  Kuna ametlik leping pole linna ja erafirmade vahel veel sõlmitud, võib praegu esialgsete summade järgi arvutada, et näiteks Sõõrumaa firma Vivatex Holding teenib koolide pealt aastas 171 miljonit krooni. Oliver Kruuda ja tema äripartner Mati Tusov oma BCA Center OÜ-ga aga natukene rohkem - 177 miljonit krooni.
  Tegemist pole siiski summadega, mis nad puhtalt kätte saavad, sest selle rahaga peab ka mitukümmend aastat nii eesti- kui ka venekeelsed koolid korras hoidma.
  "Linna leib on pikk, aga peenike," iseloomustas võidetud tehingut Urmas Sõõrumaa tagasihoidlikult. Sõõrumaa sai oma konkursivõidust esimesena ajakirjanikult teada ja tõdes, et seda on meeldiv kuulda. Selline väike pensionifond siis? "Pigem on, jah, selline lõhn küljes, kui et keegi sellest suurema summa teenib," ütles varemgi Keskerakonnaga poolehoidu tunda saanud Sõõrumaa. Samas ei polnud turvaärimees nõus jutuga salakokkulepetest. "Seda jama ma ei taha kuulda, et keegi on midagi jälle sahkerdanud. Parima hinna peale oli pakkumine üles seatud ja seda me pakkusime. Kui selgub, et keegi teine pakkus paremat hinda, siis sekkun ise asjasse," lubas Eesti suurima turvafirma asutanud mees.
  "Kui 85% oli hind ja 15% äriplaan, siis ei saa muud põhjust seal olla," ütles ka Oliver Kruuda võidu põhjuse kohta. "Ära vaata seda, kui palju ma tulu teenin. Nendega on nagu selle politseimajagagi - sinna tuleb investeeringuid ka teha," märkis mees, kes tõenäoliselt renoveerib koolid koostöös oma pikaajalise partneri Jaanus Otsa juhitava Skanska ASiga.
  Kelle valib partneriks Sõõrumaa, seda ta veel öelda ei osanud, vabandades, et pole üksikasjadega kursis.
  Samuti oma tütarfirmaga Pire Projekt konkursil osalenud Merko Grupi suuromaniku Toomas Annuse hinnangul on aga Sõõrumaal kindlasti juba ehitusfirma välja valitud. "Keegi pidi ju füüsiliselt ehitushinna välja arvutama," märkis Annus, kes naljatledes ette heitis, et peab puhkusel viibides kurbi kaotuseuudiseid kuulma. Küsimusele, kas on kurb meel heast teenistustest ilma jäämise pärast, vastas ta: "Praeguste ehitushindade jooksul ei tea kunagi, kas jääd plussi või miinusesse."
  2003. aastal andis Oliver Kruuda Keskerakonnale miljon krooni, mille peale sõlmis täna Keskerakonna siseministrina leiba teeniv politseiameti juht Kalle Laanet Kruudaga hankekonkursita pikaajalise rendilepingu.
  Järgmisel aastal ostis Savisaar Kruudalt Keila-Joa maja mitu korda turuhinnast odavamalt - 500 000 krooniga.
  Ka on mõlemad mehed kümnete tuhandete kroonidega toetanud ka Savisaare raamatut "Peaminister".
  Viimase aja suurim püüe Sõõrumaale heameelt valmistada on aga justiitsministeeriumi kavandatav uus korrakaitseseadus, mis lubab suure tüki politsei ja päästjate tööst anda eraturvafirmadele, näiteks Falckile.
  Mõlemast linnavalitsuse otsusest, millega koolid Oliver Kruuda ja Urmas Sõõrumaa firmadele antakse, selgub, et kõigil neljal pakkujal oli puudulik äriplaan. Peamiselt ametnikest koosnenud konkursikomisjoni hinnangul oli kõigi pakkujate - BCA Centeri, Arco Investeeringute, Pire Projekti ja Vivatex Holdingu - äriplaanis puudujääke pakkumise tingimustele vastavuse osas.
  "Pakkujad ei olnud äriplaani koostamisel arvestanud kõiki hoonestusõiguse seadmise lepingu ja üürilepingu tingimusi, millest tulenevalt alandati pakkujate punkte juriidilise põhjendatuse osas," seisab otsuses.
  Enim oli etteheiteid Hillar-Peeter Luitsalule ning Arti Arakasele kuuluvale Arco Investeeringutele, mistõttu jäid nemad konkursi edetabelis viimaseks.
  Autor: Gert D. Hankewitz
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Mandre: terviseedendus saagu lähtekohaks
Praeguses sotsiaalkindlustussüsteemis puudub tugev seos inimeste tervisekäitumise ja riiklike teenuste vahel, kirjutab Mihkel Mandre arvamuslugude konkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Praeguses sotsiaalkindlustussüsteemis puudub tugev seos inimeste tervisekäitumise ja riiklike teenuste vahel, kirjutab Mihkel Mandre arvamuslugude konkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Börs: Nasdaqi indeks langes korrektsiooni
USA aktsiaturud jätkasid täna langust, ühelt poolt olid börsifirmade kvartalitulemused tugevad, aga investorid on intressimäärade tõusu ootuses jätkuvalt tehnoloogiasektori aktsiaid müümas, vahendab Bloomberg.
USA aktsiaturud jätkasid täna langust, ühelt poolt olid börsifirmade kvartalitulemused tugevad, aga investorid on intressimäärade tõusu ootuses jätkuvalt tehnoloogiasektori aktsiaid müümas, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Rakveret juhib koroonasse nakatunud linnapea ja Jaak Roosaare avaldab tänavused plaanid
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis üritame saada telefonile teist korda koroonat põdevat Rakvere linnapead Triin Varekut. Võtame talt vahetu kommentaari isiklikest läbielamistest ja uurime, kuidas linnapea juhib kodukontorist koroonasituatsiooni ja enegiahinna kriisi Rakvere linnas.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis üritame saada telefonile teist korda koroonat põdevat Rakvere linnapead Triin Varekut. Võtame talt vahetu kommentaari isiklikest läbielamistest ja uurime, kuidas linnapea juhib kodukontorist koroonasituatsiooni ja enegiahinna kriisi Rakvere linnas.
Kallas lubas kaaluda ettevõtete võrgutasude vähendamist ja hinnalae seadmist
Koalitsioonipartneriga peetavate läbirääkimistega rappa jooksnud Reformierakonna juht ja peaminister Kaja Kallas lubas teisipäeval siiski kaasa mõelda uute toetuste kehtestamisele.
Koalitsioonipartneriga peetavate läbirääkimistega rappa jooksnud Reformierakonna juht ja peaminister Kaja Kallas lubas teisipäeval siiski kaasa mõelda uute toetuste kehtestamisele.