Rikkurite naabruses elamine lühendab vaeste eluiga

02. november 2006, 13:33

USA uurijad jõudsid järeldusele, et
prestiiþsetes elurajoonides elamine mõjub vaeste inimeste tervisele halvasti,
kirjutas Tarbija 24.

Stanfordi Ülikooli töötajad avastasid oma uuringu käigus, et suremuse tase on kõige kõrgem just nende vaeste inimeste seas, kes elavad California osariigi rikkaimates rajoonides. Uurijad pakkusid siinkohal välja kaks võimalikku põhjendust: rikkurite rajoonide vaesed elanikud raiskavad liiga palju raha kommunaalmaksete peale, jättes seejuures oma tervise eest hoolitsemise tagaplaanile; või siis mõjutab nende tervist stress, mida tekitab kadedust esilekutsuv edukate inimeste naabrus. Samuti ei välista uuringu autorid, et tegemist võib olla ka mõlema faktori koosmõjuga.

Nottinghami Ülikooli tervisespetsialist Richard Wilkinson on aga veidi teistsugusel arvamusel. Tema sõnul on rikkurite keskel elavate vaeste inimeste tervise rikkujaks eelkõige just stress, mida põhjustab pidev ühiskonna madalaimatesse kihtidesse kuulumise tunnetamine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. November 2006, 13:33
Otsi:

Ava täpsem otsing