Äripäev: Palgasurve ettevõtjaile tugevneb

Annika Matson 03. november 2006, 15:48

Peaminister Andrus Ansip nimetas 2007. aasta
riigieelarvet turvalise Eesti eelarveks, Äripäeva meelest on tegu vaid
ametnikele turvalise riigi loomisega – riigiametnikke ootab ees kopsakas
palgatõus.

Ettevõtjaile aga suureneb palgasurve veelgi, kirjutab Äripäev esmaspäeval ilmuvas juhtkirjas.

Avalikus sektoris on rida teenistujaid, kes osutavad otseselt elanikele teenuseid ja kelle vastutus on suur, ent palgad ei ole pikka aega tõusnud. Toimetuse arvates vajavad korrigeerimist eeskätt nende, mitte ministeeriumiametnike palgad – need aga kasvavad kohati kuni 25%. Samas politseiametnikel, tuletõrjujatel (kelle pisikesed palgad ja töölt lahkumine said palgatõusu ajendiks) on 2007. aasta eelarve-eelnõu järgi oodata 15-16%-list, mitte 30%-list palgatõusu, nagu on väitnud rahandusminister Aivar Sõerd.

Enne palkade korrigeerimist tuleks toimetuse meelest valitsusel hoopis korrastada ametnike palgasüsteem. Praegune olukord, kus ametniku põhipalk on näiteks 12 000 krooni kuus, tegelik töötasu aga koos 40 000, on absurdne.

Riigiametnike nii suure palgakasvu dirigent on toimetuse meelest Keskerakonna esimees Edgar Savisaar oma lubadusega kasvatada riigiteenistujate palgad nelja aastaga 25 000 kroonini. Savisaare väitel toob erakonna kavandatav palgareform kaasa tootlikkuse tõusu ja Eesti majandusel hakkab veelgi paremini minema.

Toimetus näeb vastupidist tulemust: ametnike palgakasv lükkab erasektori raskustesse. „Savisaare moodi kruustangidega palgareformi tehes saaks Eesti edu kiiresti otsa. Kas just see Savisaare eesmärk on, aga 25 000 lihtsalt kõlab hästi - Keskerakonna esimees on asunud püüdma järjekordset valijategruppi, riigiametnikke. Pensionärid on Savisaar juba ankurdanud Keskerakonna taha, seejuures kõigi maksumaksjate kulul” kirjutab Äripäev.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. November 2006, 15:46
Otsi:

Ava täpsem otsing