5. november 2006 kell 22:00

Huvitav palkmajakompleks kerkis Hiiumaale

Meretagusele maale suvekodu rajavad inimesed otsisid kataloogidest sobivaid palkehitisi ega leidnud niisugust, mis oleks nende soove ja esteetilisi tõekspidamisi rahuldanud.

Siis punnitas ehitusega kokku puutunud tellija ise kavandeid teha, aga ka sellest ei tulnud midagi välja. Viimaks otsustas ta arhitekti leida, kes projekteeriks elamu, sauna ja kuuri ning "paigutaks" need hooned krundile.

"Ma polnud varem palkmaju teinud, aga olin palju selle üle mõtisklenud, milline võiks kaasaegne palkmaja olla, sest palkmaja tundub eestlasele väga hingelähedane olevat - selle hoonetüübi algus on ju meie oma suitsutares. Kultuuripärandina saan ma sellest aru, aga need kitšimaigulised palkmajade seeriad püstitavad rea küsimusi. Hiiumaa-projekt võimaldas mul kõik need mõtted välja elada, ma sünteesisin moodsa arhitektuuri ja traditsioonilise palkmaja," jutustab arhitekt Laila Põdra.

"See oli haruldane kogemus. Meil tekkis tellijaga kohe algusest peale väga hea ettekujutus, kuhu suunas hooned peaksid liikuma," meenutab arhitekt.

Õnneks leidis peremees väga head meistrid, kes olid ka varem palkmaju ehitanud ja tegid oma tööd korralikult. Suvemajakompleksis on kasutatud taluehitistele omaseid võtteid ja materjale - palkseinu ja -talasid, sindelkatust ja paekivi. Toredalt on arhitekt Eesti rahvuskivi rakendanud saunahoones, kus ta kõik tulekolded on toonud keskele kokku: paekivivundamendist kasvab ühte suunda eesruumi kamin, teise välikamin ja kolmandasse saunakeris.

Asjahuvilistele hakkavad silma ehitiste sisselõigatud nurgad, mille sarikad toetuvad timmitava metallsõlmega postidele, samuti maast laeni ulatuvad klaaspinnad või "ootamatutel" kõrgustel aknapilud, elumaja katusesse raiutud "rõduauk", avarad terrassid ja sauna rõdusein, mis on viimistletud sindlitega.

Tundub, et tellija on arhitekti fantaasiale veel tuult tiibadesse lennutanud. Julged lahendused, leidlik materjalikasutus on loonud väga omanäolise tänapäevase palkmajaansambli, mille hooned on optimaalse suurusega

Elumaja pindala on vaid 55 ruutmeetrit. Alumisel korrusel on suur avatud kööginurgaga hall ning pesuruum, üleval asuvad magamistoad. Puiduse interjööri südameks on kamin, kogu muu lihtne sisustus on kooskõlas palkmaja ideestikuga.

Hoonete seinte tahutud palgid on seest ja väljast paljad, ainult takku on vahele topitud. Siseruumides on palki viimistletud linaõliga, väljast aga tõrvaõliga.

Aastatega praegu veel heledatena näivad palkseinad muidugi tumenevad, aga see loobki visuaalse sideme aastasadadevanuse ehitustraditsiooniga.

Huvitavad lahendused on sauna eesruumi paeplaatidest aknaalused, mille laiemat osa võib nii istepingina kui ka lauana kasutada, ning pesuruumi dušinurka paigaldatud "klaaskatted", mis põgusal vaatlemisel jäävadki märkamata.

Ka sauna kõrval asuv kuur on täpselt arhitekti projekti järgi ehitatud.

Konkursil "Parim eramu 2004/2005" pälvis Laila Põdra Hiiumaal valminud palkmajade grupi eest eramu eripreemia.

Fotod: Kaido Haagen

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum