5. november 2006 kell 10:28

Saddam Hussein mõisteti surma

Iraagi endine president Saddam Hussein mõisteti süüdi inimsusevastastes kuritegudes ja talle määrati surmanuhtlus poomise läbi, kirjutas etv24.ee.

Kohtuotsus puudutab 148 Dujaili küla elaniku tapmist, kes hukati 1982. aastal pärast seal Saddamile korraldatud tapmiskatset, vahendasid välisagentuurid.

Saddam hüüdis otsust kuuldes "Allahu Akbar!" (Allah on vägevaim!) ja needis kohut.

Saddami poolvend Barzan Ibrahim al-Tikriti mõisteti surma poomise läbi tema osaluse eest külaelanike tapmises. Endine revolutsiooniline ülemkohtunik Awad al-Banderi mõisteti samuti surma poomise läbi.

Iraagi asepresident Taha Yassin Ramadan mõisteti süüdi ettekavatsetud mõrvades ja talle määrati eluaegne vanglakaristus.

Surmanuhtluse ja eluaegse vanglakaristuse määramine toob automaatselt kaasa apellatsiooni, mistõttu kohtuotsuste täideviimine nihkub vähemalt kuu võrra.

Kohus mõistis kolm Baathi partei ametnikku süüdi tahtlikes tapmistes ja määras neile 15 aasta pikkused vanglakaristused ning mõistis neljanda neist õigeks, nagu süüdistajad taotlesid. Neljas ametnik mõisteti õigeks tõendite puudumise tõttu.

Süüdistajad taotlesid ka Saddami poolvenna ja endise luurejuhi Barzan Ibrahim al-Tikriti, asepresidendi Taha Yassin Ramadani ja kohtunik Awad al-Banderi surmamõistmist. Samuti nõuti vanglakaristust kolmele Baathi partei ametnikule Dujailist, neljas kohtu all olnud ametnik soovitati õigeks mõista.

Iraagi valitsus kehtestas enne ajaloolise kohtuotsuse väljakuulutamist pühapäeval liikumiskeelu Bagdadis ja veel kahes provintsis. Samuti tühistati Iraagi vägede puhkusi kartuses, et otsuse selgumise järel võib ususektide vaheline vägivald hoogustuda.

Hetkel kuum