Euroopa Komisjon: olukord Euroopa Liidu tööturul paraneb

06. november 2006, 12:46

Olukord Euroopa Liidu tööturul paraneb,
kuid 2010. aasta eesmärkideni jõudmine nõuab uusi reforme, teatas Euroopa
Komisjon.

Euroopa Komisjoni täna avaldatud aruandest "Tööhõive Euroopas 2006" selgub, et vaatamata majanduskasvu ajutisele aeglustumisele jätkas tööhõive ELis 2005. aastal tõusuteed. Reformid on hakanud vilja kandma. Töötuse tase ELis langes ligi pool protsendipunkti (8,7%-ni võrreldes eelmise aasta 9,1%-ga), samas kui majanduskasv peaaegu kahekordistus (+0,9%). Siiski jääb Euroopa Liit nii tööhõive kui tootlikkuse kasvult alla seatud eesmärkidele. Sellepärast tuleb kiiresti asuda läbi viima laiaulatuslikke reforme.

Tööhõive, sotsiaalküsimuste ja võrdsete võimaluste volinik Vladimor Špidla tervitas edusamme, aga pidas vajalikuks rõhutada: "Paranenud on küll naiste ja eakate tööhõive, aga üldise tööhõive tõstmine 70% tasemele kulgeb liiga aeglaselt." Ta lisas: "On ilmne, et selle eesmärgi saavutamine nõuab enamikult liikmesriikidelt senisest suuremaid pingutusi. Nad peavad jätkama reformide ranget elluviimist vastavalt Euroopa tööhõivesuunistele".

Aruandes tuuakse esile naiste ja eakate tööhõive säilitamise ja edendamise poliitika edusammud, mille tulemusena on naiste ja eakate (vanuses 55–64 aastat) tööhõive jätkuvalt paranenud. Alates 2000. aastast on naiste tööhõive tõusnud Küprosel, Eestis, Lätis ja Itaalias ligi 5 protsendipunkti või rohkem, Hispaanias koguni peaaegu 10 protsendipunkti. Eakate tööhõive on tõusnud kuueteistkümnes liikmesriigis 5 protsendipunkti või rohkem, kusjuures Soomes, Ungaris ja Lätis on tõus olnud eriti silmatorkav (üle 10 protsendipunkti). Neid positiivseid tulemusi eakate tööhõive vallas on aidanud saavutada aktiivset vananemist toetavad meetmed ja pensionisüsteemide reformid.

Siiski pole areng kulgenud kõikides liikmesriikides ühtemoodi. Tööhõive osas on suured erinevused naiste ja meeste, Euroopa Liidu kodanike ja kolmandate riikide kodanike vahel ning piirkonniti. Näiteks naiste tööhõive näitaja, mis ületab 70% Taanis ja Rootsis, jääb Maltal vaid 34% ligidale. ELi piirkondlikud tööhõivemäärad, mis ulatuvad napilt üle 40% teatavates Itaalia regioonides, küünivad Ühendkuningriigi mõnes piirkonnas peaaegu 80%-ni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. November 2006, 12:47
Otsi:

Ava täpsem otsing