Elektriðokk ergutab ELi ühise turu peale mõtlema

Sirje Rank 07. november 2006, 00:00

"Need intsidendid näitavad taas, et Euroopa ühes nurgas toimuv mõjutab teisi piirkondi ning kinnitavad veel kord vajadust ühtse poliitika järele Euroopa tasandil," ütles eile ELi energiavolinik Andris Piebalgs. "Ühine lahendus tagab parema julgeoleku kui 27 eraldi lahendust."

Tuleva aasta algul avaldab EL ühtse energiastrateegia. Seal peavad tähtsal kohal olema nii piisavate ühenduste väljaehitamine eri riikide elektrisüsteemide vahel kui ka Euroopa tasandil keskse instantsi loomine, mis töötaks välja ühised süsteemi töökindluse tagamise lahendused, ütles Piebalgs.

Seni on ühtse turu teket takistanud just see, et liikmesriikide elektrisüsteemide vahel pole ühendusi. Samuti segab protektsionism - ühelt poolt ei lasta välismaistel firmadel kodumaiseid elektritootjaid üle võtta, teisalt ei taha liikmesriigid kontrolli nii elutähtsa valdkonna üle Brüsselile loovutada.

Rahvusvahelise energiaagentuuri IEA hinnangul peavad Euroopa riigid järgmisel kolmel aastakümnel investeerima elektrienergia tootmisesse vähemalt 700 miljardit eurot ning elektrivõrkudesse 150 miljardit eurot.

Laupäeva õhtul jäi Saksamaalt alguse saanud elektrikatkestuses pimedusse kokku ligi 10 miljonit inimest Prantsusmaal, Itaalias, Austrias, Belgias, Hollandis ja Horvaatias.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing