6. november 2006 kell 22:00

Uuring: korruptsioon Eestis väheneb

Eile korruptsioonivastase agentuuri Transparency Internationali avalikustatud andmete kohaselt on Eesti rahvusvahelises korruptsioonitajumise indeksi tabelis 24. kohal. Eelmisel aastal oli Eesti 27. kohal, seega on aastaga korruptsioonitajumine veidi vähenenud.

"Kuigi see on kõigi aegade parim tulemus, pole põhjust rahuloluks," kommenteeris eile uuringut tutvustanud ühingu Korruptsioonivaba Eesti kaasesimees Tarmu Tammerk. Rahulolematusega viitas endine Postimehe peatoimetaja viimasel ajal päevavalgele tulnud maavahetustehingutele ning politseinike altkäemaksulembusele.

Tammerk tõdes, et kuigi uuringus pole välja toodud, mis asutustes kõige vähem või rohkem korruptsiooni esineb, on endiselt problemaatiline riigihangete süsteem ning ka erakondade rahastamise kord vajaks reformi. "Kontroll nende üle pole selline, nagu olema peaks," nentis ta. "Kui vana Moskvitš kellelgi on või kui vana sõudepaat - sellised asjad on tõesti kirjas," märkis Tammerk ka majanduslike huvide deklaratsioonide puudujääkide kohta.

Justiitsminister Rein Langi sõnul näitab 24. koht, et Eestis on korruptsiooni vastu midagi ette võetud, kuid ta tõdes, et riik peaks püüdlema rohkem Skandinaavia poole, mille riigid on indeksitabelis eespool. "Loomulikult on liiga palju! Ka kaks juhtumit on liiga palju," sõnas Lang korruptsiooni kohta.

Kahtlaste maavahetustehingutega seostatud endine keskkonnaminister Villu Reiljan usub, et korruptsioonijuhtumeid jääb Eestis järjest vähemaks. "On ju selged regulatsioonid, läbipaistvad tehingud ning riigihanked," põhjendas Reiljan.

Reiljan ei osanud öelda, millises asutuses on korruptsioonioht kõige suurem? "Ma ei tegele mingi ennustamisega. See, et politseis on palju, seda on olnud kuulda, aga rohkem ei oska öelda," lausus Reiljan.

Gruusia, kuhu paljud Eesti ärimehed üritavad minna, on korruptsioonitajumise indeksi tabelis 100. kohal. Korruptsioonivaba Eesti kaasesimehe Tarmu Tammerki sõnul on oht, et meie äriinimesed unustavad Gruusias head Eesti tavad ning lähevad kaasa kohalike kommetega, näiteks altkäemaksu andmisega.

Autor: Gert D. Hankewitz

Hetkel kuum