Eesti Pank: tööjõunappus ja palgakasv ohustavad konkurentsivõimet

08. november 2006, 13:18

Kõrge tööhõive püsib ning sissetulekud
kasvavad, samas tööjõu nappus ja palgakasv võivad hakata oluliselt kahandama
mõne sektori konkurentsivõimet, teatas Eesti Pank.

Tööhõive näitajad on väga head, kuid samas on selgeid märke tööjõupuudusest. Selle leevenemist ei ole prognoosiperioodil näha, hoolimata sellest, et lähiaastatel siseneb tööturule rohkem inimesi, kui sealt lahkub. Nominaalpalga kasv alaneb aastatel 2006-2008 aeglaselt ning jääb 14-16 protsendi vahemikku. Tööpuuduse langus pidurdub ligikaudu viie protsendi tasemel.

Käesoleva aasta alguse kiire palgakasv jätkub või isegi hoogustub. 2007. aasta alguses toimub tõenäoliselt paljudes ettevõtetes taas palkade ümbervaatamine, mille suurus sõltub eelkõige sellest, kas palgakulutused on avaldanud ettevõtete kasumlikkusele mõju või mitte. Senise statistika kohaselt on ettevõtete kasumlikkus jäänud tänu hindade tõstmisele ja tootmismahtude suurenemisele kõrgeks.

Edaspidi on põhiküsimuseks, kuidas ettevõtted suudavad tõsta tootlikkust ning katta sellega palgakulusid, seisab Eesti Panga kvartalikommentaaris.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. November 2006, 13:18
Otsi:

Ava täpsem otsing