Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Soja ei pea olema vaid taimetoitlase toidulaual
Kaubanduskeskuste ja suuremate toidupoodide terviselettidel võib leida palju erinevaid sojatooteid. Osa neist on valmistooted, teised vajavad söömiskõlblikuks muutumiseks perenaise kätt.
Kuna sojavalk on heade raviomadustega ning kergesti seeditav, siis leiab sojatooteid ka kaalu jälgivate inimeste toidulaualt. Kaalujälgijate rühm soovitab ühendada soja ning muud igapäevased toiduained. Eksperimenteerimine on tervislikul toidulaual teretulnud.
Oma struktuurilt on sojavalk sarnane loomse valguga ning aitab langetada kolesterooli. Sojas leidub arvestataval hulgal inimesele ülivajalikke ja asendamatuid rasvhappeid, mis tugevdavad organismi vastupanuvõimet ning aitavad vältida kõrget vererõhku ja veresoonte lupjumist.
Tänu suurele valgu kogusele leidub sojas vähe süsivesikuid, mis teeb soja asendamatuks toiduaineks diabeetikule ja tänuväärt ka kaalujälgijale.
Erinevalt loomsetest toodetest on sojatoodete rasvasisaldus jaotunud tervislikult: on vähe küllastunud rasvhappeid ja rohkelt küllastumata rasvhappeid.
Perearst Karmen Palts teeb aeg-ajalt sojast erinevaid sööke. Siiski pole ta tõsimeelne taimetoitlane. Ta leiab, et inimese organism peab saama liha. "Mõttetu on hakata taimetoitlaseks ja siis süüa kanamaitselist soja - see on rohkem iseenda petmine," selgitab Palts.
Tootevalikusse on lisandunud ka valmistooted, mida on lihtne tarbida. Tomatikastmes olevad sojaviilud maitsevad kui räim tomatis. Paltsil on kord õnnestunud hästivalmistatud sojapihviga ära petta üks tuttav, kes arvas, et sööb kanaliha. Ta kiidab ka sojagraanuleid, mida saab kastmete ja suppide sisse panna.
Palts kahtleb soja tohutus tervislikkuses. Toores sojauba ehk sisaldabki kõike seda head, millest räägitakse. Tarbijani jõuab see töödeldult, et palju häid omadusi on läinud kaotsi - vähemalt kotlettide ja muude taoliste puhul küll. Jahu ehk on veidi toitainerikkam. "Alati tasub pakendilt vaadata, mismoodi on toiduaine töödeldud ja mida sisaldab," lisab Palts. Hea, kui on lisatud vitamiine.
Soja tooted on mulle aastaid mõistatus olnud, otsustasin need ka ise järele proovida. Alustasin soja-vanillijoogist ja dessertidest. Ma ei oska neist midagi arvata, maitsetud olid mu jaoks. Kuid mitte halvad.
Katsetasin ka sojahakkmassi, mis nägi välja nagu ühtlase värviga röstitud müsli. Karmen Palts valmistas sellest väga hea roa - keeduriisi ja hautatud juurviljadega. Sojale iseloomulik maitse ei olnud domineeriv, vaid pigem täiendus ülejäänud komponentidele.
Vaevalt ma nüüd hakkan tõsimeelseks sojafänniks, kuid kindlasti jõuab see aegajalt minu toidulauale just teiste roogade koosseisus. Toitun ka tervislikult.