9. november 2006 kell 22:00

Valik joonistusi mitmest ajast

Valli Lember-Bogatkina (1921) on kogu aeg joonistanud. Joonistamiskirg viis teda 1935. aastal pärast Hiiu algkooli lõpetamist Tartusse kunstikooli Pallas ja seejärel Riigi Kunsttööstuskooli Tallinnas. Vaatamata sellele, et tänapäeval tuntakse teda eelkõige akvarellisti ja monumentaalmaalijana, on kunstnik kogu aeg ka joonistanud.

"Joonistamine on tal kujunenud eluviisiks, reaalsuse tunnetamisviisiks, omamoodi mälupikenduseks," kommenteerib kunstiteadlane Reet Varblane.

Valli Lember Bogatkinal on kümneid joonistusplokke, albumeid, kaustikuid ja märkmikke, kus võib leida esmaseid visandeid perekonnast ja sõpradest, kodudest Karepal ja Tallinnas ning reisidelt mööda maailma, alates Venemaast ja lõpetades Sri Lankaga.

Näitusel "Need maad, need paigad" on väljas kõige meeldejäävamad paigad, kus kunstnik on viibinud ning inimesed, kellega ta on kohtunud. Väljapanek algab Valli Lember-Bogatkina vanemate portreedega 1940ndate algusest ja lõpeb viimase eksootilise Hiina-reisiga 2005. aastal. Nende vahele mahuvad Siberi, Armeenia, Bulgaaria, Vologda, Usbekistani ja Kõrgõzstani maastikud ja inimesed.

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum