10. november 2006 kell 15:51

Ilves kohtus NATO peasekretäriga

President Toomas Hendrik Ilves kohtus täna Kadriorus NATO peasekretäri Jaap de Hoop Schefferiga, kes külastab Riia tippkohtumise eel kõigi liitlasriikide pealinnu, teatas presidendi kantselei.

Kohtumisel keskenduti Afganistanile kui NATO tähtsamaile operatsioonile, olukorrale alliansiga liituda soovivas Gruusias ning NATO ja Euroopa Liidu koostööle, samuti ootustele seoses Riia tippkohtumisega.

"Nii NATOle kui ka Eestile on Afganistani missiooni õnnestumine väga oluline, sest on ju tegu suurima operatsiooniga alliansi ajaloos ja ka Eesti kaitseväe läbi aegde suurima välismisiooniga, kus meil on aasta lõpuks 120 sõjaväelast," ütles president Ilves. "Stabiilne Afganistan tähendab turvalisemat Euroopat ja turvalisemat maailma, kus terrorismi oht on väiksem ja narkootikumide levik tõkestatum."

Peasekretär de Hoop Scheffer tunnustas Eestit arvestatava panuse eest Afganistanis.

President Ilves ja NATO peasekretär tundsid kohtumisel muret Gruusia ja Venemaa pingeliste suhete pärast. "Gruusia peab tundma, et ka keerulistel aegadel on tal on sõbrad ja liitlased, kes teda toetavad," ütles president Ilves.

Peasekretär de Hoop Scheffer tõdes, et NATO alustas Gruusiaga sel aastal intensiivistatud dialoogi, mis on üks aste enne liikmelisuse tegevuskava (MAP).

Hetkel kuum