Leedu peaminister: korruptsiooni jätkudes astun tagasi

Leedu peaminister Gediminas Kirkilas lubas tagasi astuda kui Leedu korruptsioonitase järgmisel aastal ei lange, vahendab ETV24.

"Ma usun, et korruptsiooni alandamine on auküsimus," ütles Kirkilas Leedu raadiojaamale Ziniu Radijas antud intervjuus. Kirkilas kinnitas, et korruptsioonitajumise indeks langeb järgmisel aastal, vähemalt tänu valitsuse tegevuse suuremale läbipaistvusele.

Novembri alguses avalikustatud Transparency International korruptsioonitajumise edetabelis selgus, et Leedul pole õnnestunud tõusta üle 5 punkti, mis tähistab korruptsiooni ohjeldamise võimekuse piiri. Leedu langes pingereas 44. kohalt sel aastal 46. kohale. Eesti tõusis aastaga 27. kohalt 24. kohale ning Läti tõusis eelmise aasta 51. positsioonilt 49. kohale.

"2004. aastast saati, mil Leedust sai Euroopa Liidu ja NATO liige, pole tegelikult tehtud tõsiseltvõetavat korruptsioonivastast poliitikat riiklikul tasemel," sõnas Leedu Transparency Internationali juht Rytis Juozapavicius.

Korruptsioonitajumise indeks hindab riike selle alusel, kui hästi tajub riik korruptsiooni olemasolu riigi ametnike ja poliitikute seas. Indeksi koostamisel lähtutakse rahvusvaheliste reitinguagentuuride ning avaliku arvamuse küsitlusi läbiviivate organisatsioonide kogutud

andmetest.

Kümne punkti skaalal tähistab 0 absoluutselt korruptsiooni ning 10 minimaalset korruptsioonitaset.

Hetkel kuum