Piret Reiljan • 12. november 2006 kell 22:00

Möll kasukapoodide ees

"Meie pole siin majandust turgutamas, vastupidi, me tahame karusnahaäri põhja lasta!" oli üks meeleavaldaja Äripäeva huvist üllatunud.

Meeleavalduse eestvedaja Maaja Mälli (22) sõnul alustatakse novembri alguses rebaste tapmist Eesti ja Soome karusloomakasvandustes. Tema sõnul õhutavad naisteajakirjad tänavu eriti agaralt karusnahka kandma. Aktivistide sõnul tegutseb Eestis umbes sadakond karusloomakasvandust.

Esmapilgul näisid noored meeleavaldajad rahulikud ja vaoshoitud. Osa protestijaid oli riietunud rebasteks, osa karumõmmideks, suuremal osal olid lihtsalt rätikud näo ees ja kapuutsid peas.

Marssimine võttis tuurid üles esimese karusnahapoe Italian Fashion juures, mille uksed olid vaatamata uksel rippuvale sildile "L 11-18" kella 14 ajal suletud ja trellitatud. Ärevamatel hetkedel, kui meeleavaldajad liiga agaralt vastu poodide aknaid tagusid, oli noori tõrjumas kümmekond politseinikku. "See oli valehäire, ühtegi akent pole veel lõhutud," teatas ühe karusnahapoe omaniku väljakutse peale saabunud politseinik raadiosaatjasse.

Kohati ei pidanud korravalvurid paljuks meeleavaldajaid munakividele pikali tõugata ja ühel ruuporiga politseiniku nina all karjuval noormehel tuli ka rusikahoop vastu võtta.

Meeleavaldajatele jäid suletuks kõigi karusnahapoodide uksed, mida näiteks Suur-Karja tänaval leidus iga paari meetri tagant. "Me tahaksime lihtsalt müüjate ja klientidega vestelda, mitte kasukaid rikkuda," kinnitas Mäll.

Ühest aknast visati rahva sekka suur veepomm, mis õnneks kedagi ei tabanud.

Hetkel kuum