Soome HK Ruokatalo laieneb Rootsi

Tõnis Arnover 13. november 2006, 00:00

Uue firma nimeks soovitab HK Ruokatalo nõukogu panna HKScan. Selle käive küünib üle 31 miljardi krooni.

"HKScani loomine on tähtis samm HK Ruokatalo Groupi arengus. Tekib tugev kontsern, mis võib jätkata laienemist Põhja-Euroopas ka firmaostude kaudu," ütles HK Ruokatalo tegevdirektor Kai Seikku pressiteates.

Tehing loodetakse lõpule viia jaanuaris. Selle summa on 113 miljonit eurot ehk 1,77 miljardit krooni. HK Ruokatalo maksab Swedish Meatsile suunatud emissiooni teel 4,843 miljoni HK Ruokatalo Groupi A-aktsiaga ja 60 miljoni euroga, mida finantseeritakse pangalaenuga. Lisaks võtab HK Ruokatalo enda kanda Swedish Meatsi 185 miljoni euro suuruse võla. Tehingu järel saab Swedish Meatsist 12,3 protsendiga suuruselt teine HK Ruokatalo aktsionär.

Soome OKO analüütik Matias Rautionmaa peab Swedish Meatsi nõrkadele tulemustele viidates ostuhinda liiga kõrgeks. Rootsi firma on üheksa kuuga 12,3 miljardi Eesti krooni suuruse käibe juures suutnud teenida 125,2 miljonit krooni kasumit. Analüütiku arvates peaks praeguse ostuhinna puhul kasum olema ligi neli korda suurem.

Swedish Meats on olnud juba tükk aega raskustes ning sisuliselt kevadest peale müügis. Kaks nädalat tagasi teatati 400 inimese koondamisest Helsingborgi, Kävlinge ja Malmö ettevõttes. Kahe aasta pärast Kävlinge lihatööstus suletakse. Augusti lõpus koondati Swedish Meatsi tegevjuht Åke Modig, kes oli jõudnud selles ametis olla ainult pool aastat.

HK Ruokatalo tegutseb Soomes, Eestis, Lätis, Leedus, Poolas ja Venemaal. Soomes on Ruokatalo käes 40 protsenti liha- ja lihatoodete turust. Eestis kuuluvad HK Ruokatalole Rakvere Lihakombinaat ja Tallegg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing