Hiina meelitab Eesti ettevõtjaid

Mariliis Pinn 14. november 2006, 00:00

Koos Eesti Kaubandus-Tööstuskojaga Hiinas käinud OÜ Rapla Teed juhatuse liikme Heino Baumeisteri sõnul pakuvad nende firmale enim huvi Hiina kanalisatsioonikaevuluugid ja metallitöötlemismasinad.

"Ühte kindlat koostööpartnerit ei tekkinud, kuid vahetasime mitme Hiina ettevõttega kontakte, mõtleme kodus natuke saadud kogemuste üle ja peame ühendust," ütles Baumeister. "Lisaks Hiinast kogemuste hankimisele on meil paljugi hiinlastele õpetada."

Husqvarna Estonia OÜ juhi Alar Maarendi sõnul on Hiina näol tegu kasvava tarbimisturuga, kuhu tuleks kindlasti siseneda. Maarend märkis, et hindab kõrgelt hiinlaste põhjalikkust piirkondade arendamisel finants- ja tööstuskeskusteks: "Kui vaja, ehitatakse finantskeskusi ka sohu."

Maarend tõi välja, et Husqvarna AB on ostnud Hiinas juba kaks ettevõtet ja otsib aktiivselt koostöövõimalusi. Näiteks sõlmiti kokkulepe Komatsu kontserniga.

Husqvarna grupil on Hiinas umbes kaheprotsendiline turuosa ning tulevikus kavatsetakse seda kindlasti suurendada.

Maarendi sõnul ei ole Husqvarna grupi tegevusvaldkond Hiinas domineeriv tarbimissektor, vaid tegu on spetsiifiliste teenuste ja kaupadega. Näiteks ei ole eraisikutel muru niitmise kommet. "Ka kraavi kaevatakse Hiinas veel labidatega. Samas on seal ehitusvahendeid üha rohkem kasutama hakatud," rääkis Maarend.

Hiinas käinud Erge Arendus OÜ juhatuse liige Erko Lankots ütles, et Hiina linnad kerkivad meeletu kiirusega.

"Ehitusturg on Hiinas väga aktiivne, ehitatakse palju ja meeletus koguses," lausus Lankots. Tema sõnul oleneb kõik muidugi ka piirkonnast. Konkreetseid kokkuleppeid Hiinas Lankotsi firma ei sõlminud, kuid uusi ideid tekkis tema sõnul palju ning edasine suhtlus võimaliku koostöö asjus jätkub.

6.-12. novembrini viibis Eesti Kaubandus-Tööstuskoja korraldatud visiidil Hiinas üheksaliikmeline Eesti ettevõtjate delegatsioon. Külastati Edela-Hiinas Chengdus toimunud rahvusvahelist kontaktmessi EL-Hiina Partenariat. Messi korraldamise eesmärk oli Hiina ja Euroopa riikide koostöö tihendamine. Messil olid kohal umbes 400 Euroopa ettevõtte ja 500 Hiina ettevõtte esindajad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing