14. november 2006 kell 22:00

Porimatist ülejääva vedela mustuse tõkestab paraja suurusega porivaip

Puhastus Import OÜ müügijuhi Kurmet Vasseri sõnul algab poriga võitlemine juba maja sissepääsu trepil, kuhu pannakse nii karedusmatte kui ka jäikade harjastega jalapuhastusreste. "Ainult jalarestist jääb väheseks, sest enamik mustust jääb siiski jalanõu külge. Ideaalis võiks tuulekotta panna porimati ning koridori porivaiba," selgitab Vasser.

Porimatid on enamasti libisemiskindlad, kuna eriline muster haakub jalanõu tallaga ideaalselt. Samuti on matid ilmastikukindlad ning varustatud veesoontega. Porimatti, mille ülesandeks on eemaldada suur ja lahtine mustus, on võimalik osta nii kindlas mõõdus kui ka moodulitest koosnevana. "Moodulvaip on sellepärast hea, et kui üks moodulitest katki läheb, on seda lihtne eemaldada ja uuega asendada, sest moodulid kinnituvad üksteise külge kinnitusnuppudega," räägib Vasser.

Porimattide hinnad kõiguvad. "Hinna määrab mati paksus, mis võib olla 1,2 kuni 2 cm, mati materjal ja mingil määral ka värvus," leiab Vasser.

Siseruumi pandav porivaip peaks olema vähemalt nelja sammu pikkune (umbes 2 m pikk) ja katma kogu ukseava. Ojega Eesti OÜ müügijuht Mikk Rätsepa selgitusel on olemas ka nn kombineeritud vaipasid, kuid võimaluse korral tuleks siiski valida porivaip. "Kombineeritud porivaip on jagatud kolmeks osaks, mille esimene tsoon puhastab, teine tsoon puhastab ja kuivatab ning kolmas tsoon kuivatab," kirjeldab Rätsep. Selline "kolm ühes" vaip sobib büroosse, kus ennekõike on piiratud ruumikasutus.

Porivaiba libisemiskindluse tagab UV-kindel vinüülpõhi. Vaibakiud tehakse enamasti olesiinist, mis imab hästi niiskust, ning polüpropüleenist, mis on tugev ja sitke. Ka polüamiid ehk nailon on küllaltki levinud porivaibamaterjal.

Lisaks porimatile ja porivaibale on paljudes käidavates asutustes kingapuhastusmasin, mis puhastab määrdunud jalatsid mugavalt ja kiirelt.

ASi Ristart ostu-müügijuhi Kaja Aarma selgitusel on puhastusmasinaid kahesuguseid: kingavahaanduriga ja ilma. "Kontorisse või koju, kus käiakse suhteliselt vähe, on otstarbekas soetada kombineeritud harjastega jalatsipuhastusmasin," soovitab Aarma.

Autor: Marina Tigasing

Hetkel kuum