Savisaar ja BRS allkirjastasid Eesti Raudtee tagasiostu lepingud

17. november 2006, 12:20

Täna kirjutasid majandus- ja
kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar ning Eesti Raudtees 66-protsendilist
osalust omav aktsiaselts Baltic Rail Services (BRS) alla Eesti Raudtee
tagasiostu lepingule, teatas ministeerium.

Lõpetada Eesti Raudtee erastamisleping ning võõrandatakse BRSle kuulunud Eesti Raudtee aktsiad. Riik maksab vastavalt kokkuleppele BRSle hüvitist 2,35 miljardit krooni.

BRS võtab tagasi hagid riigi vastu kogusummas 5,1 miljardit krooni ning riik võtab tagasi 53 miljoni kroonised nõuded BRSi vastu.

Majandus- ja kommunikatsioonimister Edgar Savisaare sõnul ei saanud ei riik ega Eesti Raudtee eraomanikest aktsionärid olla rahul viimaste aastate jooksul kuhjunud vastastikuste nõuete ning halva koostööatmosfääriga. „Lahutus oli paratamatus,” nentis Savisaar. „Riik oli huvitatud, et raudtee areneks kiiresti, oleks kaasaegne ning seal oleks ohutu, mugav ja kiire liikuda. BRS seda saavutada ei suutnud ja sellest ka meie vastuolud.”

BRSi nõukogu esimees Edward Burkhardt märkis, et kokkulepe oli ratsionaalne valik ning see sai võimalikuks ainult tänu põhjalikele ja professionaalselt läbi viidud läbirääkimistele eraomanike ning Eesti valitsuse vahel. "Meie arusaamad erinevatest õiguslikest küsimustest läksid lootusetult lahku, samas leidsime, et arvestades kulukate ning pikalevenivate kohtuasjade võimalikku laastavat mõju Eesti Raudteele, on targem kokku leppida, lõpetada vaidlused ning loobuda osalusest Eesti Raudtees," lausus ta.

"Me pole kaugeltki mitte õnnelikud täna saavutatud tulemuse üle,” ütles Burkhardt, „ning me võime kergesti tõestada, et Eesti Raudtee tegelik hind on oluliselt kõrgem meile makstavast hüvitisest, kuid arvestades kõikide asjaoludega, otsustasime kokkuleppe vastu võtta.”

Burkhardt lisas, et BRS on olnud raudteele hea peremees. „Parandasime ohutust ja vedude kvaliteeti, suurendasime läbilaskevõimet, lõpetasime ettevõtte sees korruptsiooni ning täitsime erastamisel seatud eesmärke," lausus ta.

Valitsus kiitis kõnealuse dokumendi oma 10. novembri erakorralisel istungil heaks ja andis majandus- ja kommunikatsiooniministrile volitused leping 17. novembril alla kirjutada. Lepingu peab ratifitseerima Riigikogu.

25. veebruaril 1999. aastal võttis Riigikogu vastu otsuse “AS Eesti Raudtee ümberkujundamine ja erastamine”. Kuivõrd Eesti Raudtee enamusaktsiate võõrandamine toimus Riigikogu otsuse alusel, siis on õiguslikult järjepidev, kui ka enamusaktsiate tagasiomandamine toimub Riigikogu otsuse alusel. 66 protsenti Eesti Raudtee aktsiatest erastati rahvusvahelisi raudteefirmasid ja -ärimehi esindavale BRS-ile 2001. aasta märtsis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. November 2006, 12:20
Otsi:

Ava täpsem otsing