Kiviõli linnapea maksis ebaseaduslikke toetusi

Mariliis Pinn 20. november 2006, 13:29

Riigikontrolli audit leidis, et Kiviõli
linnapea Tiit Kuusmik maksis 2004. ja 2005. aasta jooksul 92 000 krooni ulatuses
hüvitisi, mille määramine on volikogu pädevuses.

Revisjonikomisjon leiab, et ebaseaduslikult makstud summad tuleb eelarvesse tagasi maksta.

Riigikontrolli auditi eelnõu kohaselt on Kiviõli linnapea kahe aasta jooksul määranud endale ning linnavalitsuse palgalistele liikmetele lisa- ja puhkusetasu ning toetusi 92 000 krooni eest, mis on vastuolus kohalike omavalitsuste korralduse seadusega, kuna nimetatud tasude määramine kuulub volikogu pädevusse, kirjutas Põhjarannik.

2004. ja 2005. aastal Kiviõli linna juhtinud Tiit Kuusmik võttis rikkumise omaks, kuid kinnitas, et seda tehti teadmatult. "Mitte kunagi ei teinud ma selliseid otsuseid ainuisikuliselt, alati käisid need läbi linnavalitsuse istungitelt. Audiitor, rahandusministeerium ja volikogu revisjonikomisjon, kelle pädevuses oli linnavalitsuse tegevust sel ajal kontrollida, selles rikkumist ei näinud," selgitas Kuusmik, miks seaduse vastu kaks aastat järjest eksiti.

"Mitte ükski nendest makstud summadest ei ole preemia, mida me oleme püüdnud volikogu eest iga hinnaga varjata. Me lihtsalt ei osanud aimata, et need summad oleksid pidanud saama kinnituse volikogult," lausus Kuusmik. Nii näiteks on ebaseaduslikult makstud tasude nimekirjas ka linnavalitsuse palgaliste liikmete puhkusetasud.

Volikogu võtab seadusliku aluseta makstud hüvitiste ja lisatasude suhtes seisukoha järgmisel istungil. Revisjonikomisjon on seisukohal, et makstud summad tuleb linnaeelarvesse tagasi maksta.

Lisaks viitas riigikontrolli audit puudustele linna finantsaruannetes. Samuti pole auditi eelnõu kohaselt linna põhimäärus vastavuses kohaliku omavalitsuse korralduse seadusega, kuna majandusaasta aruanne pole avalikustatud. Ka puuduvad linna veebilehel ametnike ametijuhendid, dokumendiregister ning andmed linna teostatud riigihangete kohta. Puudusi on ka linnaeelarves, mis pole piisavalt lahti seletatud.

Riigikontrolli audit, milles vead välja toodud, pole lõplik, vaid alles eelnõu. Riigikontrolli kommunikatsiooniteenistuse juhataja Toomas Mattsoni sõnul saab nende amet ametliku seisukoha Kiviõli linnavalitsuse tegevuse kohta võtta alles pärast auditi ametlikku lõppemist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. November 2006, 13:28
Otsi:

Ava täpsem otsing