Vene luuresatelliit plahvatas orbiidil

Mariliis Pinn 20. november 2006, 14:15

Nädalavahetusel plahvatas orbiidil viimane
Don-seeriasse kuulunud Vene luuresatelliit, mis saadeti kosmosesse Maad
pildistama veidi rohkem kui kaks kuud tagasi.

Venemaa kaitseministeerium pole juhtunut kommenteerinud, kuid sõjandusekspertide hinnangul ilmnesid kosmoseaparaadi pardal tehnilised vead, mistõttu hävines see enneaegselt, vahendas postimees.ee.

USA vaatlusjaamade andmetel peatas Don-seeriasse kuulunud luuresputnik Kosmos-2423 töö ning plahvatas ööl vastu laupäeva, kui umbes 800 kilomeetri kõrgusel maapinnast märgati kümneid sellest eraldunud osasid.

Suurimad neist põlesid juba maa atmosfääris ära, järgneva kuu jooksul peaks sama juhtuma ka satelliidi ülejäänud osadega.

Kaheksa kapsliga Kosmos-2423 lennutati kanderaketil Sojuz-U orbiidile selle aasta 14. septembril Baikonuri kosmodroomilt Kasahstanis.

Don-seeria sputnikud (tuntud ka Orlets-1 või objekt 17F12 nime all) töötati välja 1980. aastate lõpus ning neid toodeti Samaaras. 1992. aastast alates saadeti orbiidile luure eesmärgil Maad pildistama kaheksa selle seeria satelliiti, ent vaid üks neist töötas terve ettenähtud perioodi ehk ligi 120 päeva.

Teadaolevalt ei jäänud pärast nädalavahetusel toimunud plahvatust Maa orbiidile enam ühtegi Vene optilise luure satelliiti, ent samu ülesandeid võib täita ka mitmeks otstarbeks mõeldud sputnik Resurs-DK.

Kommersandi andmetel Don-seeria sputnikuid edaspidi enam kosmosesse lennutada ei kavatseta, kuna juba lähitulevikus asendab neid praegu arendamisel olev uue põlvkonna luuresatelliitide seeria Persona, mida hakatakse katsetama juba järgmisel suvel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. November 2006, 14:07
Otsi:

Ava täpsem otsing