20. november 2006 kell 22:00

Arvuti hindab kodulehtede turvataset

www.siteadvisor.com

Kuidas teha vahet, kas veebileht on turvaline või mitte? SiteAdvisor on tasuta teenus, mis lisab veebilehitsejasse teabe selle kohta, milline on vaadatava kodulehe tegelik taust, millised ohud võivad seal varitseda ja millist tüüpi saitidega see veebileht külgneb.

Andmeturbefirma McAfee SiteAdvisor on tasuta teenus, mis hõlmab endas uuenevat andmebaasi, kus testitud veebisaidid on kirjeldatud toredates ja lihtsates kategooriates: roheline, kollane, punane. Automaatsed vahendid hindavad, kui palju on veebileheküljel hüpikaknaid ja kas allalaetavates failides on reklaamvara. Samuti hindab SiteAdvisor seda, kui palju hakkab vaadeldalt kodulehelt tulema viiruseid, kui täita sel lehel asuv vorm ning sisestada sinna e-posti aadress.

SiteAdvisori veebis otsingumootorit kasutades avaneb lehekülg, kus on kirjeldatud, mis tüüpi sisuga on otsitav veebileht, millisel maal see asub, millist tüüpi viiruseid on võimalik sellelt lehelt alla laadida jms.

SiteAdvisor on tasuta installeeritav tarkvara, mis asetab ennast veebilehitseja külge ning annab avatud lehekülje kohta vahetult teada, kas on tegemist halvaks kategoriseeritud sisuga. Samuti ilmuvad veebisaidi sisu kvaliteedist teavitavad ikoonid Google´is otsingut tehes otsinguportaalis vastuslinkide kõrvale.

Turvaline veebilehitsemine on tänapäeval niivõrd suur kunst, et seda on võimalik koolituskeskustes kursustel õppida. Viirused, nuhkvara, rämpspost, ActiveXi programmid on igapäevast arvutikasutajat internetis varitsevad reaalsed ohud. Tüüpiline on, et pahavara seotakse mõne süütu teenuse või programmiga. "Tasuta ekraanisäästja" ja "tasuta ilmateade" on esimesed asjad, millest tasub hoiduda.

Autor: Ronnie Jaanhold

Hetkel kuum