Pangad ei kiirusta TARGETiga liituma

Piret Reiljan 21. november 2006, 00:00

"Meid ei mõjuta see kuidagi, kas Hansapank või Ühispank TARGETiga liituvad, see on nende vaba valik. Küll aga sunnib neid ilmselt peagi liituma uue vahendussüsteemi soodne hind ja konkurentide surve teenuste hindu langetada," sõnas Eesti Panga president Andres Lipstok.

A. Le Coq Tartu Õlletehase juhi Tarmo Noobi sõnul on välismaksete hind rahvusvaheliselt arveldavale ettevõttele väga oluline. "Pankasid valides on just välismaksete hind üks otsustamise kriteeriume. See, kas ülekanne toimub 24 või 4 tunni jooksul, pole ettevõtja seisukohalt enam nii oluline," ütles Noop.

"Ühispangal pole vajadust liituda veel ühe kanaliga, sest alternatiivne maksete edastuskanal on juba olemas ja toimib ning on hetkel pealegi ka soodsam," rääkis SEB Eesti Ühispanga e-tehnoloogia ja operatsioonide divisjoni direktori asetäitja Ringa Maripuu. Ta lisas, et klientide jaoks pole mingit vahet, millise kanali kaudu pank välismakseid edastab. Ühispanga kasutatavad kanalid on piisavalt kiired ja efektiivsed võrreldes TARGETiga, teatas ta.

"Hansapank on TARGETi süsteemiga liitumisotsuse tegemise jätnud tulevikku, kuid vajadusel oleme valmis seda ka muutma," ütles Hansapanga arvelduste ja kindlustuse teeninduse osakonna juhataja Heli Silluta.

TARGETiga liitunud Sampo Panga arvelduste osakonna juhataja Ege Luusi sõnul ei asenda uus süsteem olemasolevaid kanaleid, sest kõik pangad ei ole selle kaudu otse kättesaadavad.

Hansapank ja Ühispank põhjendasid TARGETiga liitumise viibimist ka sellega, et praegu on Euroopas arendamisel TARGET2, millega kõik Eesti krediidiasutused võiks liituda 2008. aastal. "Oleme juba alustanud ettevalmistusi TARGET2 süsteemiga liitumiseks," märkis Silluta.

Seda, et TARGET võiks avaldada survet välismaksete teenustasude langetamiseks, pangad ei usu. "Meie klientidel on juba mõnda aega võimalik teha soodsat välismakset hinnaga alates 30 kroonist," sõnas Silluta. Kiirmakse eest tuleb välja käia vähemalt 160 krooni.

Nordea Pank teatas, et kaalub TARGETiga liitumist, kuid ei näe selles otsest mõju klientidele. Välismaksete odavnemist ei usu esialgu ka TARGETiga liitunud Sampo Pank.

"TARGET saab olla vaid teenustasude langetamise ettekääne, hindade tõstmine ei tule uue süsteemiga kõne allagi," sõnas Lipstok.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing