Tolm on arvuti suurim vaenlane

Enn Heinsoo 21. november 2006, 00:00

Kui mõtlete, et las seal arvutis olla veidi tolmu, mis see teid puudutab, on võimalik, et peagi loobub arvuti teie heaks töötamast.

Tolm ning eriti tubakasuitsu osad kogunevad tavaliselt arvuti sisemusse ning võivad korrodeerida paljusid arvuti detaile, mille tagajärjel võib arvuti elu lõppeda. Samuti on võimalik andmekadu, kuna tolm on ummistanud ventilatsiooni ning ülekuumenenud protsessor hakkab vigu tegema.

Kui olete otsustanud arvutit puhastada, võtke esimesel korral selle jaoks aega. Kõigepealt ühendage arvuti vooluvõrgust lahti ning tehke kindlaks, kuidas avada arvuti korpust. Tavaliselt piisab sellest, kui eemaldate vasakpoolse kaane (eest vaadates), nii et näete arvuti sisemust ja kõiki komponente.

Enne arvuti sisemusse sukeldumist tuleb veidi ette valmistada. Soovitatavalt maandage ennast - puudutage kraani vms maaga ühenduses olevat metallist objekti. Pange selga mugav ja staatilist elektrit mitte tekitav riietus, mis samas ei segaks puhastustööd. Samuti pange heaga kohvitass kaugemale ning kass teise tuppa kinni.

Kõige parem abivahend arvuti sisemuse puhastamisel tolmust, mustusest või juustest on suruõhk. Seda müüakse pea kõikides arvutipoodides ning pudel, millest piisab isegi paariks arvuti puhastamise korraks, maksab alla saja krooni.

Suruõhupudeli kasutamine on lihtne. Kinnitage pudeli külge peenike toru, osutage sellega vajalikku kohta ning vajutage nupule. Meeles peab aga pidama, et pudelit tuleks kasutada püstises asendis, muidu võib koos õhuga purgist väljuda mitmesuguseid keemilisi ühendeid, mis võivad arvutikomponente kahjustada.

Arvutit saab puhastada ka käsitolmuimejaga, mis ei kasuta võrguvoolu. Tavaline tolmuimeja tekitab palju staatilist elektrit ning võib seega arvutikomponente kahjustada. Ka patareiga töötava tolmuimeja puhul pole see välistatud, sestap hoidke tolmuimeja suudme ja arvuti vahel alati mõni sentimeeter ruumi.

Sellise vaba ruumi pidamine aitab ära hoida gaaslahendust (sädet) ja väldib pisikeste komponentide sattumist tolmuimejasse. Õnneks on siiski enamik arvutidetaile, isegi pisikesed "jumperid", kinnitatud väga tugevalt. Seega ei maksa ülemäära karta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing