Firmade juhid ostavad end peremeesteks

Gert D. Hankewitz 22. november 2006, 07:27

Viimase paari aasta jooksul on Eestis mitme
ettevõtte tegevjuhid ostnud kas osaliselt või täielikult ära enda juhitava
firma.

Automüüja Amserv Grupi üks omanikest Raivo Kütt sõnab, et soovitab teistelgi kaaluda firma väljaostu. Kütt ostis eelmise aasta juulis koos kolleegi Raivo Aavistoga omanikelt firma. "Oleneb küll valdkonnast, aga kellel julgust on ettevõtlusega tegeleda, see peaks küll selle peale mõtlema," märgib Kütt.

"Nägin perspektiivi. Võtsin riski ja väljakutse vastu," räägib masinaehitusfirma Ilmarine üks omanikest ja ettevõtet aastaid juhtinud Karel Saar. Selle aasta juulis ostis mees koos Heiki Laidma ning Indrek Luukasega enda juhitava firma aktsiad SRC Groupilt ära.

29aastase firmaomaniku sõnul andis ostuks tõuke see, et endiste omanike ja tema nägemus ettevõtte arengust läksid lahku. Saar kinnitab, et firmal läheb pärast ostu palju paremini.

ASi Valnes nõukogu esimehe Alvar Veersalu meelest on kaks põhjust, miks tegevjuhid tahavad firma välja osta. Esiteks areneb majanduskeskkond positiivselt. Teine on filosoofiline: soovitakse tuttavas valdkonnas end teostada.

"1998. aastal kaasasime omanikeringi Balti väikekapitalifondi," räägib Veersalu. Nii tahtis mees koos firma tegevjuhi ning kaasomaniku Kuldar Saunaga saada raha, et luua tütarfirma Lätis. "Soovisimegi, et saame tütarfirma käima ning kui ettevõtte juba töötab ning riskitase on väiksem, siis ostame tagasi," lisab ta.

Kaks aastat tagasi ettevõtte investeerimisfondilt välja ostnud Standardi juht Enn Veskimägi otsust ei kahetse. Eelmisel aastal võttis ta firmast koos kaasomanikega 5 miljonit krooni dividende. "Ma arvan, et soodne periood veel jätkub, kuid mitte väga kaua," märgib Veskimägi ja lisab, et järgmise aasta teisel poolel hakkab tööjõunappuse tõttu majanduskasv aeglustuma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. November 2006, 07:59
Otsi:

Ava täpsem otsing