Sirje Rank • 22. november 2006 kell 22:00

Carl Bildt taunib Poola ahistamist

"Poola on käivitanud debati, mida peab jätkama," ütles Rootsi välisminister Carl Bildt eile pärast kohtumist Urmas Paetiga antud ühisel pressikonverentsil.

"Ma ei ole detailidega tuttav, kuid nad on tõstatanud küsimuse sellest, et Venemaa kasutab kaubandusmeetmeid mitme riigi vastu. Siit paistab poliitiline muster ja arutelu selle üle peab jätkuma," ütles Bildt.

"Eesti ja Rootsi mõistavad Poola muret ega saa heaks kiita sellist lähenemist, kus kaubandusküsimusi seotakse poliitiliste küsimustega. Eriti puudutab see veinide ja mineraalvee importi Venemaale Gruusiast ja Moldovast ning küsimusi Norra lõhega," ütles Paet.

Samas oleks Paeti sõnul soovitav, kui Euroopa Liidu ja Venemaa saaksid homsel tippkohtumisel alustada kõnelusi uue partnerlusleppe üle, sest praeguse leppe tähtaeg lõpeb. Läinud nädalal ähvardas Poola, et kui Venemaa ei tühista impordikeeldu Poola lihale, siis blokeerib Poola ELi ja Venemaa kõnelused uue leppe sõlmimiseks.

Poola teine nõudmine oli, et Venemaa ratifitseeriks Euroopa energiaharta, mis avaks kolmandate riikide firmadele transiidiks Venemaa torujuhtmesüsteemi.

Eile andis Poola mõista, et võib leppida ka kompromissiga, kui EL vaidluses Venemaaga Poolale appi tuleb.

"Põhiküsimus on, kas Venemaa hakkab Poolat kohtlema kui ELi liikmesriiki," ütles Poola peaminister Jaroslaw Kaczynski.

Ka Venemaa toiduohutusametist tuli eile signaal, et vastasseis võib enne tippkohtumist laheneda. Väidetavalt läheb ligi aasta jõus olnud embargo Poola lihale ja aedviljale riigi eksportööridele maksma miljon eurot päevas ning pole Poola peaministri sõnul muud kui "puhas poliitika".

Hetkel kuum