22. november 2006 kell 5:44

Vene luurekoridorides vihisevad ikka veel kuulid ja liigub mürk

Soovimatute isikute trepikojamõrvad ja autoplahvatused käivad Vene igapäevaeluga endiselt käsikäes.

Laupäeva õhtul oli mitu pealtnägijat Moskva kesklinnas Lenini prospektil tunnistajaks koguni mahalaskmisele, mille saatsid korda tšetšeeni miilitsad. Mis kõige põnevam, mõrvast oli varem informeeritud Vene siseluureteenistust (FSB) ja ohvri taskus oli julgeoleku alampolkovniku ametitunnistus, kirjutas Postimees.ee

Tänaval tapetud tšetšeeni eriüksuse endine juht Movladi Baisarov andis paar päeva varem intervjuu ajalehele Vremja Novostei, kus kirjeldas oma mõrva tõenäolist stsenaariumi: «Mind löövad maha tšetšeeni miilitsad väidetaval põgenemiskatsel.»

Enam-vähem nii kõlaski laupäeva õhtul toimunu ametlik versioon – pealinna saabunud tšetšeeni korrakaitsjad likvideerisid vastupanu osutanud ohtliku tagaotsitava. Paraku on sündmusel hulk pealtnägijaid, mille ütlused ei toeta ametnike juttu.

Baisarovi surnukeha lamas auto vahetus läheduses, seda on näha ka arvukatel mõrvafotodel. Ilmselgelt saabus ohver kokkulepitud kohtumisele. Vene pressiga vestelnud pealtnägijad kirjeldasid, et mees tuli autost välja ja hõikas midagi eemalseisnud tšetšeenidele. Seepeale avasid need tema pihta automaatrelvadest tule. Viis kuuli rinda ja ühekaupa pähe, kaela, kõhtu, paremasse õlga ja puusa ning vasakusse õlga.

Sündmuspaika sattunud inimestel ei tulnudki korrakaitsjate kohalekutsumisega vaeva näha, sest kõike seda jälgisid teisel pool teed Moskva miilitsad.

Baisarov liikus mööda Moskvat mõrvale eelnenud nädalatel küllalt vabalt. Ajakirjanduse väitel turvas teda FSB mõrvale eelnenud päevadeni. Põigates kord ajalehetoimetusse, kord riigiduumasse, jõudis ta rääkida teravnenud vastuseisust Tšetšeeni peaministri Ramzan Kadõroviga, kes ilmselt üritab teda kõrvaldada.

Ka Tšetšeenia prokuratuur kinnitas ajalehele Kommersant, et Baisarov oli kõigest tunnistaja ühes kriminaalasjas. Tagaotsitavaks kuulutas ta Tšetšeenia miilits, kes oma initsiatiivist tunnistaja Moskvas tappiski. Kuna Baisarovil oli taskus ka FSB alampolkovniku tunnistus, pidanuks tema otsimisega igal juhul tegelema mitte tavalised miilitsad, vaid sõjaväepolitsei või FSB ise.

Mitu Vene poliitikut on avaldanud arvamust, et juhtum paistab tšetšeenide omavahelise arveteklaarimisena, kuhu on ilmselt segatud nii julgeolekustruktuurid kui ka kõrgemad võimuesindajad.

Hetkel kuum