• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Artist Studio: Mänguasjad saareriigis

  Londoni ühes kallimas rajoonis Knightbridge'il, kohe kuulsa Harrodsi kaubamaja lähedal Flat 1, 64 Pont Street on veider väike kunstigalerii, mis ehitatud korterelumaja kolmele korrusele. Et seal on praegu üleval Marko Mäetamme näitus, oli kunstniku sõnul ootamatu pakkumine.
  "See näitus kukkus sülle täiesti juhuslikult samal ajal mu siia sõiduga. Mul on aastate pikku siginenud palju sõpru just Inglise kunstnike seas, üks soovitas teisele ja see kolmandale ja osalengi sellest projektis, mis kestab aasta või poolteist ja mille nimi on Artist Studio. Üritus viiakse läbi lihtsalt ühes korteris. Selle koha valdaja on Shezad Dawood, kes on Londonis üsna tuntud kunstnik. Selles projektis on iga kuu üks kunstnik siin korteris sees ja teeb oma näitust."
  Mäetamm ei teinud neid teoseid ainult selle näituse tarvis. "Möödunud aastal töid luues ma küll juba teadsin näitusest siin, olin ka ruume vaatamas käinud. Osa töid on olnud korra Tallinnaski väljas, aga seal ma ainult katsetasin neid, panin korra kokku, et vaadata, kuidas nad publiku peal töötavad. Tööd lähevad siit edasi Veneetsia biennaalile, nad ongi tegelikult veidi üle poole minu sealsest järgmise aasta väljapanekust. Need on mu esimesed kolmemõõtmelised objektid, ma olen nende üle uhke. Tunnen, et nad toimivad. Mina kui kunstnik vajutan päästikuid ja vaataja ajudes hakkab midagi liikuma. Ma ei taha anda mingeid vastuseid, pakkuda töötavaid masinaid. Ongi vaid hunnik küsimusi ja kui vaataja koju läheb, ei saa ta neid enam oma peast välja. See on inimese suunamine millegi peale mõtlema, mida ma tahan, teatud väärtustele siin elus, mingitele probleemidele. Üritan teha töid, mis suunaks."
  Londonis tegeleb Marko Mäetamm peaasjalikult siiski oma põhitööga (Mäetamm on Eesti Kunstiakadeemia vabade kunstide ja meediaosakonna dekaan) - loomisel on vabade kunstide doktoriõpe. Mäetamm on Londonis esialgu pooleks aastaks. "Inglismaa ja Soome on kaks peamist maad, kus sellist praktikapõhist doktoriõpet viljeletakse ja see on neis riikides heal järjel. Otsustasin siia uurima tulla. Mul olid head nõuandjad kolledžist, kes aitasid mind, nii et saan külalisüliõpilasena õppetööst osa võtta. Osalen siin doktorantide esimesel kursusel, et näha, kuidas see asi käib, millest nad räägivad, saan osa võtta. Kui tagasi olen, on mul ideid, kuidas seda õpet Eestis korraldada."
  Huvitav on ka galerii ülesehitus ja toimimine. "Mõte on seda üritust võrdlemisi laialt reklaamida ja informatsiooni võimalikult õigetesse kanalitesse anda. Ma arvan, et see Shezadil tõesti õnnestub - info on ilmunud näiteks ajakirjas Frieze. Lisaks võimalus testida oma töid Inglise kontekstis, ma arvan, et see on väga tänuväärne. Eks selle galerii loomisel on kindlasti ka majanduslikud-pragmaatilised põhjused, mismoodi fondid avanevad ja muu taoline, aga mõte on ka selles, et tuua värsket verd Inglismaale, Londoni kunstimaastikule, mis on küllaltki kinnine. Need, keda see galerii siia kutsub, on valdavalt Ida-Euroopa taustaga, maadest, mis ei ole siin nii väga esindatud - Balti riigid, Ukraina ja muu taoline, et natukenegi purustada seda lokaalset mulli." Marko Mäetamme näitus on avatud veel detsembri esimesel nädalal.
  Fotod: Henrik Aavik
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: Tartu Kivisild ei ole muumia
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Keskpanga kohtumine pani turud langema
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Jaan Kalmus: 35 aastat kroonikuna kaamera taga
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Aasta ettevõtte Chemi-Pharmi finantsjuhi vaade kriisiga kohanemisele: Directo äritarkvara sai asendamatuks
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.