ÄP fototoimetus • 26. november 2006 kell 22:00

USA turg langes

USA aktsiaturg langes reedesel tavapärasest vaiksemal börsipäeval. Dow Jonesi tööstuskeskmine taandus 0,4 protsenti.

"Aeglasemalt kasvav majandus tähendab üldiselt väiksemaid ettevõtete kasumeid, mis põhjustavad madalamaid aktsiate hindu," ütles Bloombergile Old Second Wealth Managementi fondijuht Joel Binder. "Dollari langus ja nafta hinnatõus panevad muretsema."

Euroopas langesid reedel eelkõige nende ettevõtete aktsiad, kes ekspordivad olulises mahus kaupu USAsse või teenivad suure osa kasumist USAs, olles seeläbi negatiivselt mõjutatud dollari kursi langusest. Dollar langes reedel 19 kuu madalaimale tasemele. Euro maksis reede õhtul 1,3082 dollarit, mis tegi dollari kursiks 11,96 krooni. Nõrgem dollar muudab Euroopas toodetud kaubad USA tarbijatele kallimaks ja vähendab USAs teenitud kasumeid ümberarvestatuna eurodesse.

BMW aktsia hind langes 2,7 protsenti, 42,81 euroni. Veerandi käibest saab autotootja Põhja-Ameerikast. DaimlerChrysleri aktsia hind langes 1,8 protsenti, 45,54 euroni. Selle ettevõtte käibest moodustab USA 45 protsenti.

Autor: ÄP

Hetkel kuum