Septembris aeglustus oluliselt kaubavahetuse kasv

27. november 2006, 12:30

Kaubavahetuse areng septembris pidurdus.
Statistikaameti andmetel kasvas eksport eelmise aasta septembriga võrreldes
12,2% ja import 11,6%.

Augustikuu mahust oli eksport paar protsenti madalam, import jäi aga samale tasemele, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Kaubavahetuse puudujääk ulatus 3,3 miljardi kroonini, mis oli statistikaameti täpsustatud augustikuu defitsiidist 5% kõrgem. 2005. aasta septembriga võrreldes suurenes kaubavahetuse bilansi negatiivsus kümnendiku võrra.

2006. aasta varasematel kuudel olid ekspordi kasvu olulisteks kiirendajateks mineraalsed kütused, mille töötlemist alustati Eestis 2005. aasta lõpul. Kütused andsid peaaegu poole kogu ekspordi juurdekasvust. Septembris kahanes töödeldud naftasaaduste väljavedu augustiga võrreldes peaaegu poole võrra ning seetõttu aeglustus nende ekspordi aastakasv ligi 40%ni (eelmistel kuudel iseloomustasid kütuste eksporti mitmekordsed kasvud).

Ekspordi kasvu hoidis madalal tasemel ka masinate ja seadmete ligikaudu kümnendiku võrra väiksem väljavedu kui aasta tagasi. Endiselt oli langustrendil tekstiili ja tekstiiltoodete eksport. Samas võib positiivse poole pealt välja tuua metallide ja metalltoodete 2/3 võrra suuremat väljavedu kui eelmise aasta septembris, valmistoidukaupade ja jookide ning paberi ja pabertoodete ekspordi suurenemist poole võrra ja keemiatoodete ning kummi- ja plasttoodete väljaveo kasvu veerandi võrra.

Sarnaselt ekspordile tulenes ka impordi kasvu märkimisväärne aeglustumine peamiselt masinate ja seadmete sisseveo kahanemisest võrreldes eelmise aasta oktoobriga ning mineraalsete kütuste kasvutempo olulisest pidurdumisest. Hoogsalt jätkus aga transpordivahendite, puidu ja puittoodete ning ehitusmaterjalide sissevedu.
Jätkuv sissetulekute kasv ning soodsad laenu- ja liisingutingimused suurendavad autode müüki siseturul. Kodumaise puidutoorme nappus kasvatab puidu sissevedu ja ehitusmaterjalide importi hoiab kõrgel tasemel ehitusbuum.

Järgnevaks kuuks võib oodata kaubavahetuse kasvu kiirenemist, samas oli eelmise aasta oktoobris ekspordi ja impordi osas küllaltki kõrge võrdlusbaas. Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt oktoobrikuus küsitletud ettevõtetest kolmandik teatas eksporttellimuste suurenemisest ja rohkem kui pooltel jäid tellimused tavalisele tasemele. Küsitlusest tulenevalt on märgatavalt paranenud ka ettevõtete konkurentsivõime välisturgudel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. November 2006, 12:07
Otsi:

Ava täpsem otsing