• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaa võib sulgeda piiri Eesti toidule

  Väidetavalt salakaubaveo tõttu on Venemaa juba piiranud Poola toidukauba importi ja lubanud 1. jaanuarist sulgeda piiri kõigile euroliidust toodavatele toiduainetele. Alates eelmise nädala reedest pääseb kala Venemaale vaid nelja piiripunkti kaudu: Viiburi, Valgevene, Kaliningrad ja Läti.
  Statistikaameti väliskaubandusstatistika talituse juhataja Allan Aroni sõnul jäi kalaeksport Venemaale möödunud aastaga võrreldes peaaegu samale tasemele, samal ajal kasvas piima- ja piimatoodete ekspordimaht oluliselt.
  Põlva Piima juht Aivar Häelm ütles eile, et Venemaa impordikeeld hakkab Eesti piimasektorit kindlasti mõjutama. "Venemaa on maailma suurim juustuimportöör," kirjeldas Häelm tööstuste ahvatlusi. Põhiliselt piimapulbrit valmistava Põlva Piima toodangust läheb Venemaale tervelt kolm neljandikku.
  Põlva Piim suunas piimapulbri Euroopa turult Venemaale kohe, kui topelttollid kadusid. "Ootame ärevusega, mis saab," rääkis Häelm. Ta lisas, et pulbrikoormad võib Euroopasse tagasi suunata umbes kaheksa tunniga, kuid küsimus on transpordi hinnas. "Vene ostja ja Saksa ostja maksavad pulbri eest üht hinda, kuid transport Venemaale on oluliselt odavam," põhjendas Häelm firma praegusi valikuid.
  Saaremaa Liha- ja Piimatööstuse (SLPT) turundusjuht Aime Polding sõnas, et saadab juustukoorma Peterburi sel reedel. Esimene juustulast pandi Saaremaalt teele maikuus, kokku on Venemaale müüdud veidi üle 16 tonni juustu. "Mais läks eksport libedalt, praegu võib probleeme tulla," ütles Polding, kelle sõnul oleks Vene turu äralangemisest kahju.
  "Me oleme arvestanud sellega, et Venemaa eksport on ajutine," kommenteeris möödunud aastal Venemaa ekspordiga taasalustanud Nõo Lihatööstuse juht Toomas Kruustük. "Sama juhtus ka 1993. aastal. Tookord viisime Venemaale 40% oma toodangust."
  Nõo Lihatööstus saadab Venemaale üle nädala keskeltläbi 1,5 tonni lihatooteid.
  "Venemaa äripartnerile oleks ekspordi katkemise uudis kindlasti väga halb. Ka meile oleks kindlasti parem, kui seda ei juhtuks, sest oleme palju tööd teinud," ütles Kruustük.
  Eile andis välisministeerium Vene Föderatsiooni suursaadikule üle noodi, milles päritakse kiiret ja faktidele tuginevat selgitust, miks Eesti-Vene piiripunktid kala sisseveole suleti. Euroopa Komisjon on lubanud kala ekspordiprobleemiga tegeleda sel nädalal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andres Viia, Jüri Jõema: vajadus tarkvaraarendajate järele kasvab hüppeliselt
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
USA börs sulgus järjekordselt punases
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Elmo Rent ja Telia toovad 5G tehnoloogia kaugjuhitavasse sõiduautosse
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
Mainorist lahkunud tippjuhid kohtusid Sõõrumaa juures
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.