Venemaa võib sulgeda piiri Eesti toidule

Anne Oja 28. november 2006, 00:00

Väidetavalt salakaubaveo tõttu on Venemaa juba piiranud Poola toidukauba importi ja lubanud 1. jaanuarist sulgeda piiri kõigile euroliidust toodavatele toiduainetele. Alates eelmise nädala reedest pääseb kala Venemaale vaid nelja piiripunkti kaudu: Viiburi, Valgevene, Kaliningrad ja Läti.

Statistikaameti väliskaubandusstatistika talituse juhataja Allan Aroni sõnul jäi kalaeksport Venemaale möödunud aastaga võrreldes peaaegu samale tasemele, samal ajal kasvas piima- ja piimatoodete ekspordimaht oluliselt.

Põlva Piima juht Aivar Häelm ütles eile, et Venemaa impordikeeld hakkab Eesti piimasektorit kindlasti mõjutama. "Venemaa on maailma suurim juustuimportöör," kirjeldas Häelm tööstuste ahvatlusi. Põhiliselt piimapulbrit valmistava Põlva Piima toodangust läheb Venemaale tervelt kolm neljandikku.

Põlva Piim suunas piimapulbri Euroopa turult Venemaale kohe, kui topelttollid kadusid. "Ootame ärevusega, mis saab," rääkis Häelm. Ta lisas, et pulbrikoormad võib Euroopasse tagasi suunata umbes kaheksa tunniga, kuid küsimus on transpordi hinnas. "Vene ostja ja Saksa ostja maksavad pulbri eest üht hinda, kuid transport Venemaale on oluliselt odavam," põhjendas Häelm firma praegusi valikuid.

Saaremaa Liha- ja Piimatööstuse (SLPT) turundusjuht Aime Polding sõnas, et saadab juustukoorma Peterburi sel reedel. Esimene juustulast pandi Saaremaalt teele maikuus, kokku on Venemaale müüdud veidi üle 16 tonni juustu. "Mais läks eksport libedalt, praegu võib probleeme tulla," ütles Polding, kelle sõnul oleks Vene turu äralangemisest kahju.

"Me oleme arvestanud sellega, et Venemaa eksport on ajutine," kommenteeris möödunud aastal Venemaa ekspordiga taasalustanud Nõo Lihatööstuse juht Toomas Kruustük. "Sama juhtus ka 1993. aastal. Tookord viisime Venemaale 40% oma toodangust."

Nõo Lihatööstus saadab Venemaale üle nädala keskeltläbi 1,5 tonni lihatooteid.

"Venemaa äripartnerile oleks ekspordi katkemise uudis kindlasti väga halb. Ka meile oleks kindlasti parem, kui seda ei juhtuks, sest oleme palju tööd teinud," ütles Kruustük.

Eile andis välisministeerium Vene Föderatsiooni suursaadikule üle noodi, milles päritakse kiiret ja faktidele tuginevat selgitust, miks Eesti-Vene piiripunktid kala sisseveole suleti. Euroopa Komisjon on lubanud kala ekspordiprobleemiga tegeleda sel nädalal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:27
    Otsi:

    Ava täpsem otsing