29. november 2006 kell 7:20

Ehitusfirmad ehitasid kolmandas kvartalis viiendiku rohkem

Ehitusettevõtted ehitasid Eestis ja välisriikides 2006. aasta III kvartalis eelmise aasta III kvartaliga võrreldes 21% rohkem, teatas Statistikaamet.

Tänavu III kvartalis ehitasid ehitusettevõtted omal jõul 9,7 miljardi krooni eest. Hooneid ehitati 5,9 miljardi ja rajatisi 3,8 miljardi krooni eest - vastavalt 15% ja 33% rohkem kui eelmise aasta III kvartalis.

Ehitustegevus kasvas nii Eestis kui ka välisriikides. Kohalikul ehitusturul tulenes ehitustegevuse kasv eelkõige hoonete ehitamisest, mida toetas ka rajatiste ehitamine. Välisriikides tehtud ehitustööde maht suurenes aga põhiliselt rajatiste ehitamise tõttu. Sealsed ehitusmahud suurenesid võrreldes möödunud aasta sama ajavahemikuga poole võrra, ulatudes 405 miljoni kroonini.

Ehitisregistri andmetel lubati tänavu III kvartalis kasutusse 1381 uut eluruumi, s.o 571 eluruumi rohkem kui aasta varem samal ajal. Enamik uutest eluruumidest asus korterelamutes. Enim valmis uusi eluruume Tallinnas, järgnevad pealinna lähiümbruse vallad ja Tartumaa. Vaatamata kallinenud eluasemelaenudele püsib nõudlus uute eluruumide järele - III kvartalis anti ehitusluba 3591 uue eluruumi ehitamiseks. Eelistatuim elamutüüp on endiselt korterelamu.

Kasutusse lubati 306 mitteelamut kasuliku pinnaga 252 800 ruutmeetrit. Enim lisandus uut kaubandus- ja büroopinda. 2005. aasta III kvartaliga võrreldes suurenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka kubatuur.

Alates 2000. aastast on ehitustegevus kasvutrendis.

Hetkel kuum