Soodne aeg tulla Ukraina turule - seminar kaubanduskojas

30. november 2006, 10:59

Praegu on soodne aeg tulla Ukraina turule
ütles Eesti Kiievi suursaatkonna majandusnõunik Margus Solnson täna
Kaubandus-Tööstuskojas toimunud Ukraina seminaril.

Majandus stabiliseerub, seoses lähenemisega WTOle ja Ukraina tihedamale koostööle ELiga korrastub seadusandlus, majanduskasv kiireneb ja sisenõudlus kasvab, loetles Solnson Ukraina tänase päeva arenguid.

SKP kasvu prognoositakse Ukrainas tänavu 6,7-7%, sama trend jätkub ka tuleval aastal. Inflatsiooni on aga eelkõige energia hinna tõus viinud 10% lähedale ning seal pole aeglustumist näha enne 2008. aastat.

Solnsoni sõnul on Eesti ettevõtjate huvi Ukraina vastu väga suur. 2-3 korda suurem kui siis, kui Eesti veel ELi liige ei olnud ja Eesti ning Ukraina vahel kehtis vabakaubandusleping.

Eesti ettevõtjad on aktiivsed kinnisvara sektoris, transpordis (merendus), teeninduses. Lähitulevikus on oodata ka pangandus- ja finantssektori firmade tulekut Ukrainasse, ütles Solnson, nimetades Sampo panka ja Ühispanka Rootsi SEB kaudu. Suvel avas esinduse LHV. Oma esindusi on loomas suured tööstusettevõtted (Standard, Viisnurk) ja hulgimüügiettevõtted. Klientidele hakkavad järgi tulema konsultatsiooni- ja advokaadifirmad.

Järjest aktiivsemalt liigutakse Solnsoni sõnul ka pealinnast Kiievist välja. Dnepropetrovskis on käivitud Eesti ärimeeste jäätmekäitlusfirma, samuti alustanud turvateenuste firma. Krimmis käib kinnisvara arendamine, turule on tulemas kaubandusettevõtted.

Ukraina statistikaameti sõnul tegeleb Ukraina turul praegu 116 Eesti kapitali osalusega firmat. Investeeringud on statistikaameti andmeil 50,6 mln dollarit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. November 2006, 10:47
Otsi:

Ava täpsem otsing