• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Töö välismaal nõuab tervisetõendit

  Välismaisele tööandjale mõeldud tervisetõendi vorm ning sisu sõltub peamiselt tööandja soovidest - selged ettekirjutused Euroopa Liidu seadustes puuduvad.
  Igas riigis on oma kord, ka ELi riigid toimetavad siin igaüks omatahtsi. On neid, kes võivad töökoha taotlejalt nõuda ainult oma riigi arstide välja antud tervisetõendit, on neid, kes tahavad tõendit, kas inimene ei põe B-hepatiiti, tuberkuloosi, on ehk HIV-positiivne vmt.
  Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Katrin Pärgmäe sõnul tervisetõendil ühtset vormi ei ole. "Näiteks Belgia saatkond väljastab oma tõendi vormi, mille siis perearst täidab," selgitas ta.
  Loetelu konkreetsetest ametipostidest sotsiaalministeeriumil ei ole, mille jaoks välismaale tervisetõendit nõutakse. "Nõudmised tõendile peab esitama tööandja. Mõnele piisab üldisest tõendist: tervis on korras, võib töötada. Kuid on ka selliseid, kes nõuavad kindlat kirjapanekut näiteks HIV/AIDSi kohta," täpsustas Pärgmäe.
  Tõend peab olema apostillitud - ministeeriumi ametnik kinnitab originaaltõendile täidetud apostilli plangi, mis kinnitatakse vastava ametniku allkirja ja ministeeriumi pitseriga. "Tervisetõendi juures kontrollitakse ka arsti pädevust, kas ta ikka on tervishoiutöötajate registris ja ka tema allkirja õigsust," rääkis Pärgmäe.
  EURES Eesti tegevjuhi Alice Lugna arvates ongi oluline, et tervisetõend sisaldab teatud analüüside vastuseid ja formaat on teisejärguline. "Näiteks Iirimaa ettevõtted on ju aktsepteerinud Eesti Medicoveri formaati ja tähtsad on tulemused," selgitas Lugna.
  "Kui Iirimaa näitega edasi minna, siis seal on nii, et toiduainetööstuse tööandja nõuab tervisetõendit, siis ta ise organiseerib need," ütleb tervisekontrolliasutusele täpselt, mida tal teada vaja on, mis proove peavad inimesed andma. Mõned toiduainetööstused teevad tervisekontrolli hoopis kohapeal," rääkis Lugna.
  Haigekassa avalike suhete osakonna juhataja Anne Osveti arvates on näiteks kokaks tööle mineva inimese tervisenõuded ja tõend hoopis põhjalikum ja erilisem kui näiteks inimesel, kes plaanib minna tööle ehitusele.
  Osveti sõnul on üks oluline nüanss ka, et ELis on kõigis liikmesriikides sätestatud isiku delikaatsete andmetega tegutsemine.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Pangajuhid avaldasid kasvuplaani: rahvusvaheline turg, kaubandus ja krüpto
LHV Groupi juhi Madis Toomsalu meelest on panganduse suurim oht see, et keset mustade luikede ajastut unustatakse ära, kuidas teha äri ja edukalt kasvada. Kuigi inflatsioon ja intressitõusud võivad niisamagi pankade aktsiatele hoogu juurde anda, ei saa ilma heade kasvuplaanideta, tõdesid pangajuhid täna investor Toomase konverentsil.
LHV Groupi juhi Madis Toomsalu meelest on panganduse suurim oht see, et keset mustade luikede ajastut unustatakse ära, kuidas teha äri ja edukalt kasvada. Kuigi inflatsioon ja intressitõusud võivad niisamagi pankade aktsiatele hoogu juurde anda, ei saa ilma heade kasvuplaanideta, tõdesid pangajuhid täna investor Toomase konverentsil.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Endised töötajad tahavad firmamatja kätte liikunud vanalinna restoranipidaja pankrotti
Umbes 25 aastat tegutsenud Tallinna vanalinna restorani Kalle Kusta operaatorfirma müüdi veidi üle aasta tagasi firmamatja Raul Pindiga seotud ettevõttele. Endised töötajad nõuavad nüüd ettevõtte pankrotti.
Umbes 25 aastat tegutsenud Tallinna vanalinna restorani Kalle Kusta operaatorfirma müüdi veidi üle aasta tagasi firmamatja Raul Pindiga seotud ettevõttele. Endised töötajad nõuavad nüüd ettevõtte pankrotti.