Sirje Rank • 30. november 2006 kell 22:00

Ukraina pakub mitmekülgseid ärivõimalusi

"See, mis Ukraina ehitusturul toimub, on meeletu," jagas eile kaubandus-tööstuskojas Ukraina seminaril vuugitäitematerjaide tootja ASi Krimelte kogemusi kommertsdirektor Jaanus Paeväli, ergutades ettevõtjaid, kel Eestis kitsas, kohapeal asja uurima. "Bussipilet maksab vaid 650 krooni," ütles ta.

Krimelte käive on Ukrainas 10 aastaga kasvanud nullist 30 miljonile kroonile ja peaks tuleval aastal jõudma 43 miljonile. Kohaliku partneriga käivad kõnelused tootmise alustamiseks.

Väikese riskiga ärimudel turule tulekuks on pakkuda Eestis proovitud kogemust mõnele suurele lääne firmale, rääkis Ukrainas mitmete investeerimisprojektidega tegelenud Rain Eisler. Nii on üks Eesti firma alustamas Ukrainas Saksa keemiakontserni BASF erivärvimise teenuse pakkumist.

Eesti Kiievi saatkonna majandusdiplomaadi Margus Solnsoni sõnul on arengud Ukrainas igati positiivsed - majandus stabiliseerub, seoses lähenemisega WTO-le ja tihedamale koostööle ELiga korrastub seadusandlus ning majandus kasvab 6-7% tempos. Ukrainasse on laienemas ja laienenud juba ka pangandus- ja finantssektori firmad - Sampo, Ühispank, LHV. Esindusi on loomas tööstusettevõtted ja hulgimüüjad. Klientidele tulevad järele advokaadibürood. Novembrist on EASi esindaja Ukrainas Parbo Juchnewitsch.

Hetkel kuum