Unistagem ennast terveks

Maret Bergström 01. detsember 2006, 00:00

Et olla terve nii füüsiliselt kui ka vaimselt, on tähtis tasakaal keha, tunnete ja mõistuse vahel. Täheldades, millele meie mõtted ikka ja jälle liiguvad või millest me unistame, saame teadlikumaks ka sellest, mis on meie elus tervikuna puudu.

Üks viis ennast tundma õppida on hakata meelde jätma oma unenägusid ja jälgima, millest me unistame ja miks. Enese sügavam analüüsimine tagabki vaimse tervise, millest sõltub paljuski meie keha tervis.

Unes töötleb inimorganism läbi kõik elamused - mõtted, tunded ja kehaga kogetu. Kui me ärkvel olles tihti probleeme enese ja teiste eest varjame, siis unes tulevad nad esile. Unenäod ongi sõnumid alateadvusest - nad näitavad piltidena vanu hirmusid, välja elamata tundeid, oma kasutamata talente, lõpetamata asju ning rahuldamata vajadusi. Ka meie haigused käivad meiega kõnelema unes.

Gestaltteraapia järgi pole olemas üldist unenägude tõlgendust, igaüks võib ise oma unenäo sõnumi lahti muukida. Piisab kõva häälega nende ümber jutustamisest, kui laseme kehal ja alateadlikul tarkusel ennast ravida ja uutel tunnetel ning mõtetel toimima hakata.

Magades püüdleb organism terviklikkuse poole, nauditava poole, puuduoleva poole, mida me oma teadliku minaga tihti tõkestame. Unenäod räägivad, et inimorganism on tundlik ja talletab kõik.

Unenägu väljendab meie varjukülge. Gestaltteraapias käsitletakse unenägusid kui projektsioone, mis tähendab iseenda mingi omaduse, tunde või käitumisviisi, mida ei tajuta enda omana, omistamist kellelegi teisele. Näiteks näeb inimene und, et ta põgeneb kääbuse eest. Samal päeval on see inimene haavanud oma kolleegi. See uni võib tähendada hirmu enda reetlikkuse ja upsakuse tunnistamise ja väljendamise ees. Unenäos projitseerib inimene oma negatiivse poole kääbusinimesele ja ärajooksmine on hirm seda poolt endas näha.

Huvitav on see, kui me tunnistame ja omistame endale oma varjupoole, teeb see meid inimlikumaks ja terviklikumaks - vähem halvaks ja teiste halbust aktsepteerivaks, ja vabaneb tohutu hulk energiat, mis kulus ennem mahasalgamiseks.

Unenägu näitab teed. Kui inimene näeb oma elu õnnetumal perioodil elu ilusaima unenäo - kuidas helesinine elevant üle taeva lendab, väljendab see tema jõudu ja õnne või koguni ühendatust vaimuga. Keha, hing ja vaim, tunded ja mõistus ühinevad tervikuks ja alateadvus ütleb talle - sinus on kõik olemas, mida õnneks vaja.

Kui inimene näeb palju unes armastusstseene, siis ta tõenäoliselt surub alla oma kirge ja sensuaalsust.

Tasub teada, et kõik me näeme unenägusid ning kui me ei mäleta neid, siis ilmselt pelgame selles sisalduvat sõnumit.

Tihti võime järsku avastada, et unistame heast lõunast, külmas ruumis olles soojast saunast, üksikuna olles kellegagi suhtlemisest, pereemad omaette olemisest ning andekad võimalustest oma talenti näidata.

Unistused, nii primitiivsed kui ka kõrgelennulised, näitavad, mis on meil momendil terviklikkusest puudu. Nad on seotud eri tasandil vajadustega - esmane ellujäämisvajadus, turvalisuse vajadus, vajadus tunnustuse ja armastuse, sotsiaalse elu järele, eneserealiseerimise järele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing